2015. november 16., hétfő

Répás-uborkás krumpli pirított szalonnával








Sok évvel ezelőtt ettem először ilyen köretet, de már jó ideje egyáltalán nem volt hozzá szerencsém. Most eszembe jutott. Azt a bizonyos elsőt még Anya készítette, és az uborka kivételével nagyon ízlett. Ráadásul akkor számomra újdonságnak hatott, mert a krumpli-répa kombó addig ismeretlen párosításnak számított előttem. Pláne uborkával, amit szégyenszemre akkoriban kipiszkáltam belőle. Most viszont eszembe sem jutott volna ilyen gaztett. :D Így együtt az igazi! Annyit változtattam az elkészítésén, hogy nem sütőben, hanem serpenyőben sütöttem meg, és bacont használtam „normál” szalonna helyet, ui. nem rajongok a hús nélküli szalonnáért. Nekem így jobban ízlik. Arra nem mernék megesküdni, hogy Anya is grillfűszerrel ízesítette az ételt, én mindenesetre így láttam jónak. Az biztos, hogy ezentúl visszatérő köret lesz ez nálunk, és igazából önálló ételként is megállja a helyét. :)






Hozzávalók 4-5 személyre:

70 dkg krumpli
30 dkg sárgarépa
25 dkg kockázott, füstölt császárszalonna
15 dkg csemegeuborka (nálam bébiuborka)
grillfűszer (nálam Grill Mexikó fűszersó)
őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. A szalonnát nagy méretű, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk, majd kivesszük a zsírból és félretesszük.
  2. A megtisztított, 0,5 cm vastag karikára vágott krumplit megfőzzük, majd leszűrjük. A sárgarépát felkarikázzuk, és gőz fölött puhára pároljuk.
  3. A krumplikarikákat elrendezzük a serpenyőben visszamaradt szalonnazsíron, fűszersóval, kevés őrölt borssal ízesítjük, majd a szeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk. (Ha szükséges, utánasózzuk.)
  4. Hozzáadjuk a répát, a karikára szelt uborkát, a félretett szalonnát, összeforgatjuk, és 1 percig sütjük. Tálaljuk.

Tipp:
A zöldségeket hasábokra is vághatjuk.













A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.



6 megjegyzés:

  1. Ó, ez bizony nagyon finom lehet! Akár karika, akár hasáb biztos, hogy ízlene! ;) Elemeltem egy tányérral kóstolás céljából. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, ha így látod. :) Egyébként ez az a köret, ami a póréhagymás-túrós husi mellett volt az újrafotózott ételek sorában. Jó sokat kellett rá várnod, mire felkerült, de ígérem, a kóstoló küldése sokkal gyorsabb lesz. ;)

      Törlés
    2. :D Igen, emlékszem! Nem baj az, ilyen finomságokra érdemes várni! Pláne, hogy azóta ideért a kóstoló, sőt, már el is fogyott. ;) Isteni volt, köszönöm! ♥

      Törlés
    3. Juj, de jó, örülök hogy ízlett! :) ♥

      Törlés
  2. Nagyon mutatós az új fotókon! :) Kedvem lenne megenni belőle egy hatalmas adagot! :) Kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ♥ A szufléval együtt küldök egy szép nagy tányérnyit, mert szerintem is szeretnéd. :)

      Törlés