2015. október 14., szerda

Zöldséges kosarak












Megint kedvet kaptam a saját gyártású leveles tésztához, úgyhogy szombat reggel neki is álltam a gyors változatnak. Élvezet vele dolgozni, mert tényleg pofon egyszerű az elkészítése, és állati hamar megvan vele az ember. A tésztát ezúttal az egyik – még újnak mondható – kosárka alakú sütőformáimban akartam megsütni, ui. szegénykéim hónapok óta kipróbálás nélkül gubbasztottak a polcon. Ezek a formák egyébként elsősorban linzertészta sütésére valók, de amiben megsül a linzer, abban tuti, hogy a leveles is. :) Hogy mit teszek bele, az csak úgy hirtelen adódott, nem terveztem el előre, úgyhogy amit a spájzpolcon találtam, azzal dolgoztam. Az eredmény nem okozott csalódást, akár vendégeknek előételként is fel merném tálalni. Olyan laktató, hogy egy is simán elég belőle, bár mi főételként ettük.












Hozzávalók 4 személyre (4 db, kb. 17 cm átmérőjű, 6 cm magas kosárformához):

25 dkg gyors leveles tészta vagy klasszikus leveles tészta (lehet bolti is)
1 doboz konzerv vörösbab
15 dkg konzerv kukorica
15 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
10 dkg kockázott, füstölt, húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors

1 dl tejszín
1 egészen kicsi tojás
kevés mangalicazsír (elmaradhat, ha a szalonna elég zsíros)
5 dkg bármilyen reszelt sajt (elmaradhat)

elkészítés:

  1. Az itt leírt módon elkészítjük a leveles tésztát (a leveles tészta receptjében megadott mennyiségek kb. felére lesz csak szükségünk), vagy a kész leveles tésztát kiolvasztjuk, és 35x35 cm oldalhosszúságú, kb. 2 mm vastagságú négyzetté kinyújtjuk.
  2. Egy kb. 17 cm átmérőjű kistányérral 4 db, kör alakú mintát nyomunk a tésztába, éles késsel körbevágjuk, és kibéleljük velük a sütőformákat. (Nem baj, ha a tészta széle nem éri el a forma peremét, mert így is elég magas lesz.) Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  3. A töltelékhez a sárgarépát megtisztítjuk, kis kockákra aprítjuk, és gőz fölött puhára pároljuk.
  4. A babot szűrőkanálba öntjük, vízzel átmossuk, és alaposan lecsepegtetjük. (A levére nem lesz szükségünk.)
  5. A bacont száraz serpenyőben addig pirítjuk, hogy kiengedje a zsírját, majd kiszedjük a zsírból, és összekeverjük a babbal, a kukoricával és a sárgarépával.
  6. A hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, serpenyőben a szalonnazsíron megpirítjuk (ha szükséges, adunk még hozzá egy kis zsírt), majd rátesszük a zöldségeket, megfűszerezzük és jól átkeverjük. Teljesen kihűtjük.
  7. A tésztakosarakat kivesszük a hűtőből, és elosztjuk bennük a tölteléket (darabonként kb. 5 púpozott evőkanálnyit).
  8. Az öntethez a tojást villával felverjük, összekeverjük a tejszínnel, enyhén megsózzuk, majd szétosztjuk a kosárkákban lévő tölteléken. (Ízlés szerint megszórhatjuk sajttal is.)
  9. Előmelegített sütőben készre sütjük, rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk, majd kés segítségével alájuk nyúlunk, és óvatosan kicsúsztatjuk a sütőformából. Melegen vagy langyosra hűlve tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 15 perc


Tipp:
Kosárka sütőforma híján a tésztát muffintepsiben is megsüthetjük, de akkor szerintem kb. 8 darab lesz belőle. Ha pedig a lehulló tésztaszéleket is hozzászámoljuk, akkor talán 10 kis kosár is kijön.

Megjegyzés:
Hogy a tésztakosarak kiszaggatása miatt lehullott tésztaszélek se vesszenek kárba, gyúrjuk össze azokat, nyújtsuk ki egyetlen körré vagy téglalap alakú tésztává, az egyik felét töltsük meg tetszés szerint, és miután beborítottuk a tészta másik felével, kenjük le felvert tojással, majd süssük meg.

Az étel elkészítéséhez ezt a sütőformát használtam.







































2 megjegyzés:

  1. Ó, hát végre ideértem! Remélem még nem túl későn, és jut még egy kosárka nekem is. :) Oltári guszták és milyen jó ötlet volt zöldséges raguval megtölteni őket. :) Jó, hogy végre felavattad a formákat. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már vártalak a direkt neked félretett kosárkákkal, úgyhogy most postázom is fénysebességgel. ;) Örülök, hogy tetszenek. :)

      Törlés