2015. október 16., péntek

Erdei gyümölcsös-mascarponekrémes palacsinta










Ez az egyik legrégebbi édességreceptem, sütőtudományom hajnalán készítettem, és fent is volt a blogon egészen mostanáig. De miután elolvastam a hozzávalók mennyiségét, úgy éreztem, valami nem egészen stimmel. Annyira idegesített a dolog, hogy kaptam-fogtam magam, és máris elkezdtem bekeverni a palacsintát. Na jó, bevallom, ez csak az egyik ok volt. A másik az, hogy édesség után ácsingóztam. :D
Közben variáltam az arányokkal: szaporítottam a lisztet, szűkebben mértem a vajat, és ezúttal egy kis víz is került a tésztába. A töltelék mennyiségét is növeltem, mert az eredeti leírás alapján nem lett volna elég 8 palacsintába. Igazából nem kellett sokat alakítani rajta, de épp ennyi kellett ahhoz, hogy végre abszolút pontos legyen a recept. :) Mivel a korábbit első felindulásból töröltem, ezért ez a javított verzió most nem kerülhetett be a „régi recept új képekkel” sorozatba, hanem új bejegyzés lett belőle. Sebaj, lényeg, hogy most már nincs benne hiba… szerintem, sőt még mindig imádom. :D Ráadásul ünnepi édesség lett belőle, ui. a Kutyafül meg én ezzel „koccintottunk” az egyik nagy munkája sikeres befejezésének alkalmából. :)









Hozzávalók 4 személyre (8 palacsintához):

Palacsintához:

2 tojás
15 dkg finomliszt
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1,5 dkg vaj
csipet só
2,5 dl tej
0,8 dl víz
kókuszolaj a sütéshez

Töltelékhez:
15 dkg fagyasztott erdei gyümölcskeverék
15 dkg mascarpone
5-6 dkg nyírfacukor

Díszítéshez:
néhány szem erdei gyümölcs
2 dkg mandulapehely
nyírfaporcukor
erdei gyümölcsszósz (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A töltelékhez a gyümölcskeveréket fagyott állapotában a cukorral együtt lábosba tesszük, és közepes lángon, néha megkeverve, pár perc alatt lekvárrá főzzük. Teljesen kihűtjük.
  2. A lekvárt alaposan összekeverjük a mascarponéval, majd félretesszük.
  3. A mandulát száraz serpenyőben, kis lángon halványbarnára pirítjuk. A cukrot ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  4. A palacsintához a tojást habverővel felverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, és előbb egy kis liszttel, majd kevés tejjel simára keverjük. Ezután kisebb adagokban megint lisztet és ismét tejet adunk hozzá, miközben mindig simára dolgozzuk a masszát. Végül hozzákeverjük a vizet és a langyosra hűlt, olvasztott vajat is.
  5. A palacsintasütő serpenyőben kávéskanálnyi kókuszolajat hevítünk, és egymás után kisütjük a palacsintákat. A serpenyőt két sütés között mindig kiolajozzuk.
  6. A palacsinta egyik felére ráhalmozzuk a tölteléket (kb. 1 evőkanálnyi adagot), elsimítjuk, majd ráhatjuk a tészta másik felét, amit ismét félbehajtunk úgy, hogy egy negyed körcikket kapjunk. Így járunk el a többi palacsintával is.
  7. A személyenként 2 palacsintára pirított mandulát és erdei gyümölcsöt szórunk, majd meghintjük porcukorral (ízlés szerint megöntözhetjük egy kis erdei gyümölcsszósszal), és tálaljuk.




























2 megjegyzés:

  1. Csoda szépek ezek a palacsinták! Olyanok, mint valami ékszerdoboz. Igazi ünnepi ételt varázsoltál! :) Imádom ezeket a képeket!
    ...na most, hogy sokadjára kigyönyörködtem magam bennük, tartom a tányérkámat, hátha meg is kóstolhatom. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de aranyos vagy, köszönöm! :) Most nagyon vigyorgok, szép hasonlat az ékszerdoboz. :) Ilyen kedves dicséretért szép nagy adag "ékszerdoboz" jár, máris küldöm. :D ;)

      Törlés