2015. október 22., csütörtök

Gyümölcsös-túrókrémes virágok









Sós után édes (édes után sós) – mi legalábbis így vagyunk ezzel. :D És mivel egyik nap sós töltelékkel készült leveles kosárkát ebédeltünk, másnap mindenképp édes töltelékkel szerettem volna elkészíteni a gyors leveles tésztám maradékát. Az a kb. 60 dekányi adag így hamar elfogyott, ráadásul gyors egymásutánban 2 új sütőformát is felavattam.
A leveles tésztából általában rétest szoktam sütni, pedig olyan finomak és jópofák a szinte falatnyi kis sütikorongok, mini csigák vagy párnácskák is. Korábban már készítettem leveles tésztából almás tortácskákat cukrászkrémmel bolondítva, de akkor pohárral szaggattam és sütőlemezre rendezve sütöttem meg őket. Most viszont ki akartam próbálni a pár hónapja vásárolt tepsimet, amihez virág alakú kiszúróformát is mellékeltek. Ezúttal nem cukrászkrémmel töltöttem meg a tésztavirágokat, hanem az egyik kedvenc sütim krémjét vettem alapul, egy kicsit módosítva az arányokon, ill. belecsempésztem nagy kedvencemet, a mascarponét is. Olyan finomra sikerültek, hogy hipp-hopp elkapkodtuk őket. :)











Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
fél adag (kb. 25 dkg) gyors leveles tészta (vagy bolti leveles)
1 egészen kis tojás + víz a kenéshez

Töltelékhez:
12,5 dkg túró
12,5 dkg mascarpone
4 dkg tejföl
1 tojás
5 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor + ½ cs. a szóráshoz
½ cs. vaníliás pudingpor (főzős)
5 dkg aszalt vörös áfonya
15 dkg nektarin vagy őszibarack (tisztítva, magozva mérve)
20 dkg keményebb körte (tisztítva, magozva mérve)
1 ek. cukor
½ citrom leve
1 dkg vaj

elkészítés:

  1. A gyors leveles tészta receptjében megadott mennyiségek feléből elkészítjük a tésztát így, majd kb. 3 mm vastagságú téglalappá kinyújtjuk.
  2. Kb. 10 cm átmérőjű virág alakú kiszúróformával 12 db virágformát szaggatunk ki belőle. (Ilyen kiszúróforma híján kb. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral köröket is szaggathatunk.)
  3. Kibéleljük velük a sütőformát, vagy ha nincs ilyen sütőformánk, akkor a tésztakorongokat/-virágokat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük.
  4. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a mascarponéval, a kétféle cukorral, a felvert tojással, a pudingporral, az előzőleg felaprított aszalt áfonyával, és elosztjuk a tésztavirágokon.
  5. A gyümölcsöket meghámozzuk, magházukat/magjukat kivesszük, a gyümölcshúst felkockázzuk.
  6. A feldarabolt körtét a citromlével a cukorral és a vajjal lábosba tesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és forrástól számítva 3 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük és kihűtjük.
  7. A kihűlt körtekompótot összekeverjük a barackkal, elosztjuk a krémen, és megszórjuk ½ csomag vaníliás cukorral. A virágszirmokat lekenjük vízzel kevert, felvert tojással, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
  8. Kicsit hűlni hagyjuk, majd késsel alájuk nyúlunk, rácsra szedjük, és miután teljesen kihűltek, tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc








































4 megjegyzés:

  1. Annyira helyesek! És biztos, hogy nagyon-nagyon finomak is. Már előkészítettem a vázám, ...ööö... akarom mondani a tányérom. :D Kaphatok egy csokrétát? ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a te vázád mosolyt csalt az arcomra, vagyis konkrétan felröhögtem. :D De végülis, ha van olyan vázád, ami elég széles, akkor egymás tetejére pakolhatjuk benne a sütivirgányákat. Készítheted is, mert a virágküldő szolgálat nem késlekedik, és hatalmas csokrétát visz nektek. ;)

      Törlés
    2. :D Már ide is értek! Nagyon szépek, illatosak és finomak. Attól tartok nem sokáig fogunk gyönyörködni bennük, mert gyorsan elfogynak! :) :D

      Törlés
    3. Ettől az információtól virágos kedvem lett. :) Nagyon örülök, hogy ízlik nektek. :)

      Törlés