2015. január 8., csütörtök

Pulykagulyás gombával és sárgarépával






Nagyon ritkán veszek pulykahúst, de most olyan szép és friss mellfilét láttam a hentesnél, hogy nem tudtam ott hagyni. Egy részéből ezt a könnyen elkészíthető szaftos ételt készítettem a Kutyafülnek, mert a minap már jelezte, hogy gombát enne. A szaftja alapján, készítés közben nekem is nagyon ízlett, és amikor mindketten asztalhoz ültünk, nem bírtam megállni, hogy ne egyek belőle én is, igaz, a gombát közben a Kutyingernek adogatva. :D Amikor megkóstolta az ételt, közölte, hogy ilyet még sokszor csináljak, mert már elsőre a kedvence lett, és hogy pont ilyen ízekre vágyott. Nem kicsit vigyorogtam, de nem hittem volna, hogy ennyire odalesz érte, hiszen semmi különös nincs benne. De hát nem kell minden ételnek őrült különleges hozzávalókat tartalmaznia ahhoz, hogy imádjuk. Hipp-hopp betermeltük. :D









Hozzávalók 2 személyre:

40 dkg pulykamellfilé
12 dkg fehér csiperke
1 közepes fej vöröshagyma
1 hosszabb szál sárgarépa

őrölt fekete bors
1 csapott ek liszt
2,5 dl tej
1 dl tejszín
0,5 dl tyúkhúsleves alaplé
2 ek olívaolaj
½ csokor metélőhagyma

elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, vékonyra szeljük, és az olívaolajon megdinszteljük.
  2. A húst közben megmossuk, szárazra töröljük, felkockázzuk, a hagymára téve kissé megpirítjuk, majd sóval, borssal ízesítjük.
  3. A gombát megtisztítjuk, méretétől függően felezzük, negyedeljük vagy nyolcadoljuk, majd a húshoz adjuk, és 1-2 percig együtt pároljuk.
  4. Rászórjuk a lisztet, átkeverjük, majd hozzáöntjük az alaplevet, a tejet és a tejszínt, felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon negyed órát főzzük.
  5. Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, és fedő nélkül, néha megkeverve puhulásig főzzük. Ha szükséges, még utánaízesítjük az ételt.
  6. A metélőhagymát megmossuk, leszárítjuk, felkarikázzuk, és tálalás előtt megszórjuk vele a gulyást. Köretként rizst adunk hozzá.










A receptet a Kifőztük magazin januári számában is megtaláljátok. :)



4 megjegyzés:

  1. Juj, ez nagyon tetszik! Imádjuk az ilyen ragukat! Igaz nincs itthon pulykahús, de talán csirkéből is finom lehet. :) Majd a sárgarépát én eszem ki belőle. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, örülök, ha úgy érzed, hogy szeretnéd. :) Hát persze, hogy finom csirkéből is, pl. a combjából sztem még jobb is lenne, mint a melléből.
      Egyébkén elárulom, a Kutyafül sem rajongott a répáért, de amióta együtt vagyunk, sosem piszkálja ki az ételből. :D
      Nyisd az ablakot, küldöm az ebédnek valót!

      Törlés
  2. Ez aztán nagyon finom lehet, tetszik, jó kis tartalmas leves! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Az az igazság, hogy ez nem leves, csak egy jó szaftos ragu, amit legulyásoztam. :D

      Törlés