2015. január 12., hétfő

Csirkés bruschetta félbarna kenyérből






Régóta kacérkodom a bruschetta készítés gondolatával, de valahogy sosem kerítettem rá sort, pedig gyorsan elkészíthető, egyszerű étel, ráadásul az sem volt kérdés, hogy szeretnénk; nem is tudom, miért maradt ki eddig a repertoárból. Most végre nekifogtam, és ezt a húsos változatot hoztam össze.
Bár a klasszikus bruschetta úgy készül, hogy a kenyérszeleteket előbb olívaolajon vagy magában megpirítják, és csak ezután halmozzák rá a különböző feltéteket, én ezen változtatva, a feltéttel együtt pirítottam meg. Azt nem mondom, hogy ez a módszer gyorsabb, hiszen a sütőben sütés is időbe telik, akárcsak a serpenyőben, olívaolajon történő pirítás, de az eredményen nem sokat változtat - így is, úgy is ugyanolyan finom. Tuti, hogy nem utoljára készítettem. :)









Hozzávalók 4 személyre:

Kenyérhez:
25 dkg + 1 ek fehér kenyérliszt
20 dkg világos rozsliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csapott ek só
1 tk őrölt kömény (elmaradhat)
3 ek olívaolaj
3 dkg friss élesztő
1 ek méz
kb. 2,5 dl langyos víz

Bruschettához:
40 dkg csirkemellfilé
25 dkg paradicsom

1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj

őrölt fekete bors
1 csapott tk cukor
1 tk őrölt pirospaprika (édes nemes)
1 dl tejszín
10–12 bazsalikomlevél
8 szelet félbarna kenyér
8 dkg parmezán sajt reszelve

elkészítés:

  1. Az 1 evőkanál lisztet, a cukrot és az élesztőt kis tálkába tesszük, 1 dl langyos vízzel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszteket elvegyítjük a sóval és a köménnyel, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat és a maradék langyos vizet, és megdagasztjuk. Közben apránként adagolhatunk még hozzá kenyérlisztet vagy vizet. 1 evőkanál olajjal kikent tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, vekni alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejét meghintjük liszttel, éles késsel 3 helyen bevágjuk, és letakarva további fél órán át kelesztjük, vagy addig, amíg a sütő bemelegszik.
  4. 220°C-os sütőben, alul-felül sütéssel, kb. 30 perc alatt megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. (A kenyeret előző nap is elkészíthetjük, vagy akár 2-3 nappal korábban.)
  5. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, mindkettőt finomra aprítjuk.
  6. A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, kis kockákra vágjuk, magjait kivesszük.
  7. A húst megmossuk, szárazra töröljük, kis kockákra vágjuk és megborsozzuk.
  8. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, rátesszük a vöröshagymát, megsózzuk, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a húst, cukorral ízesítjük, és pirulásig sütjük.
  9. Pirospaprikát szórunk rá, összeforgatjuk, hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, és néhányszor megkeverve, közepes lángon 7-8 percig főzzük, vagy amíg a levét majdnem teljesen elfövi, de azért még elég szaftos marad.
  10. A bazsalikomot közben megmossuk, leszárítjuk, leveleit lecsipkedjük, a felét felaprítjuk, és a raguhoz keverjük.
  11. A kenyeret felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, elosztjuk rajtuk a ragut, megszórjuk sajttal, 220°C-ra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, kb. 10 perc alatt megsütjük, majd tortarácsra tesszük, és a bruschettákat bazsalikomlevelekkel díszítjük.




















4 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon jól hangzik! Csodás az a kenyér el tudom képzelni, mennyire finom lehet azzal a raguval. Igaz, eddig csak a hagyományos bruschetta-t kóstoltam, de gyanítom, hogy a tiéd is kedvenc lenne. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, de cuki vagy, köszi! :) Örülök, ha bizalmat szavazol az én ál-bruschettámnak. :D Az az igazság, hogy én pedig "igazit" nem kóstoltam még, de ami késik, nem múlik. :)

      Törlés
  2. Bruschetta: piritós paradicsommal.
    A tiéd meg melegszendvics.
    Ezekkel nem "kacérkodik az ember régóta", hanem összerakja otthon reggel ami van, 'ószt a család elé teszi.
    És nem posztolja a gasztroblogon.
    Miért kell ezekkel az egyszerű kajákkal felvágni? A másik meg még be is nyal neki.
    Nyuci (az a marha, aki olvassa a gasztroblogot, hátha valami normális is van fent)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyuci!
      Honnan ez a düh? Ha figyelmesen elolvastad volna a recepthez írt szöveget, akkor észrevetted volna, hogy én magam is azt írom, nem így készül az igazi bruschetta, sőt a kommentre adott válaszomban ál-bruschettának nevezem. Ez valóban lehet melegszendvics is, de a bruschettát is lehet így készíteni, konkrétan én olasz receptet is láttam, ami ehhez hasonlóan készül, ráadásul bármit tehetsz rá. Ahány ház, annyi szokás. Az ilyen beszólással pedig csak magadat minősíted.
      Ja, és még valami! Ezek szerint te is egy oylan "marha" vagy, aki olvassa a gasztroblogokat? Miért teszed, ha mi, gasztrobloggerek csak felvágni tudunk?
      Nyugodj le, egyél egy igazi bruschettát, és olvass inkább értékes könyveket!

      Macskanyelv

      Törlés