2015. január 14., szerda

Paradicsomleves zöldborsóval és parmezános galuskával






Nem mostanában ettünk levest, ráadásul az ünnepek után itt volt az ideje, hogy megint valami könnyű ebédnek valót főzzek. Most kicsit másként készítettem, mint ahogy szoktam – ez egy gyorsabb verzió, mert volt itthon darabolt paradicsom. Korábban már csináltam zöldborsós paradicsomlevest, de akkor az egészet összeturmixoltam. Most azonban a borsót egészben akartam hagyni, és hogy még tartalmasabb legyen, galuskát is készítettem hozzá egy kis maradék parmezán sajt hozzáadásával. Kimondottan jól esett annyi kelt tészta és egyéb után. :)






Hozzávalók 4 személyre:

Leveshez:
2 doboz (összesen 800 ml) darabolt paradicsom
20 dkg fagyasztott borsó
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 ek olívaolaj
¼ csokor vagy 1 tk szárított petrezselyemzöldje
1 l tyúkhúsleves alaplé

2 ek cukor

Parmezános galuskához:
12,5 dkg búzadara
3 dkg reszelt parmezán sajt
2 tojás
1 mk só + egy kevés a galuska főzéséhez
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
¼ csokor vagy 1 tk szárított petrezselyemzöldje

elkészítés:

  1. A petrezselymet megmossuk, megszárítjuk és finomra aprítjuk.
  2. A galuskához 2,5 dl vizet a sóval, kevés őrölt fekete borssal és őrölt szerecsendióval együtt felforralunk, hozzáadjuk a búzadarát, és addig keverjük, amíg a massza elválik az edény aljától.
  3. Ekkor tálba tesszük, 2 percig hűlni hagyjuk, majd egyenként hozzákeverjük a villával előzőleg felvert tojásokat, a reszelt sajtot és a felaprított petrezselyem felét.
  4. Egy lábosban kevés sóval együtt vizet forralunk, 2 teáskanál segítségével galuskákat formálunk a daramasszából, a forrásban lévő vízbe szaggatjuk, és forrástól számítva 10-15 percig főzzük. Ha megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a vízből, és alaposan lecsepegtetjük. Félretesszük.
  5. A leveshez a kétféle hagymát megtisztítjuk, mindkettőt külön-külön finomra vágjuk, a vöröshagymát egy lábosban, felforrósított olívaolajon üvegesre dinszteljük, majd a fokhagymát is hozzáadva fél percig még pároljuk.
  6. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot a levével együtt, felforraljuk, 5 perc főzés után botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a borsót, további 10 percig főzzük, cukorral ízesítjük, végül pedig beletesszük a daragaluskát.
  7. A levest tányérokba szedjük, és a maradék aprított petrezselyemmel díszítjük.







2 megjegyzés:

  1. Ez aztán a tartalmas, mégis könnyű leves. :) Szívesen megkóstolnám. A parmezános galuska oltári jó lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg könnyű, de valahogy mégis laktató. Örülök, ha neked is tetszik. :) A parmezán kellemesen érződik a galuskában. Küldök belőle, hogy megkstolhasd. ;)

      Törlés