2015. január 26.

Batáta csipsz fahéjjal és petrezselyemmel






Még mindig volt 2 darab édesburgonyám, és az egyik felhasználási ötletem a csipsz volt, amit „rendes” krumpliból már régóta ki szerettem volna próbálni, de hogy hogy nem, eddig még nem került rá sor. Akkor hát legyen a csipsz kapcsán az első próbálkozás batátából! És ha már batáta, akkor úgy gondoltam, érdekesebb lenne a són kívül még fahéjjal és életem első saját szárítású petrezselymével meghinteni. Jól tettem, enyhén édeskés, finom nassolni való kerekedett belőle. :)








Hozzávalók 1 zacskónyi adaghoz:

50 dkg édesburgonya
1 ek. frissen aprított petrezselyemzöldje
1 tk. só
őrölt fahéj
kb. 1 dl olívaolaj (ha sütőben sütjük)
1 l kókuszolaj (ha olajban sütjük)

elkészítés:
  1. Az édesburgonyát alaposan megmossuk, szárazra töröljük (meg is hámozhatjuk, ha úgy szimpatikusabb), és V-gyaluval vagy éles késsel vékonyra szeljük.
  2. Kétféleképpen is megsüthetjük:
    a) Két tepsit kibélelünk olívaolajjal megkent sütőpapírral, elosztjuk rajtuk a burgonyaszeleteket, a felül lévő felüket befújjuk olajspray-vel, vagy ecset segítségével megkenjük az olajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel kb. 25 perc alatt ropogósra sütjük. A szeleteket félidőben megfordítjuk.
    Még melegen tálba szedjük, megszórjuk fahéjjal és petrezselyemmel kevert sóval, finoman összerázzuk és tálaljuk.
    b) A burgonyaszeleteket bő, forró (kb. 180°C-os) olajban kisebb adagokban kisütjük (közben egyszer fordítunk rajtunk), majd konyhai papírtörlővel bélelt tálba szedjük, és a fenti módon fűszerezzük.
Tipp:
A burgonyaszeleteket úgy is előkészíthetjük a sütőben való sütésre, hogy az olívaolajat egy kis tálkába öntjük, megmártóztatjuk benne a burgonyaszeleteket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük.









6 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon izgalmasan hangzik! A batátát szeretem, a fahéjat és petrezselymet is. Soha nem jutott volna eszembe összehozni őket, de nagyon kíváncsivá tett ez az ötlet, úgyhogy elcsentem pár chipset! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Picit izgultam ám, hogy mit szólsz majd hozzá, de örülök, hogy tetszik! :) Az az igazság, hogy mivel a batáta egyes fajtáinak íze emlékeztet a sütőtökre, és mivel a vannak, akik a sült tököt fahéjas cukorral szórják meg, ezért úgy gondoltam, működne a dolog batátával is. És valóban, sztem nagyon jól összeillettek. A petrezselyem már csak ráadás, az nem olyan hangsúlyosan érezhető.
      Csend csak el egész nyugodtan azzal a dobozkával, egészségedre! ;)

      Törlés
  2. Nagyon meggyőzőek a fotók, igazán guszta lett! :) És nagyon izgalmasan hangzik a fahéjas ízesítéssel, kipróbálós lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de aranyos vagy, köszönöm! :) Remélem, ízleni fog neked is!

      Törlés
  3. Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy a képen látható chips melyik sütési technikával készült? Olajban sült? Szívesen kipróbálnám a sütőben sült változatot. :) Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tímea! Amit a fotókon látsz, azt kókuszolajban sütöttem, elsőre ebben a sütési módban bíztam, de tervezem a sütőben sült változat kipróbálását is. Remélem, jól sikerül majd, ha sütőben sütöd. Légy szíves írd majd meg, milyen lett az eredmény. Köszi! :)

      Törlés