2014. december 8., hétfő

Pikáns csirkenyársak zöldséges-sárgabarackos rizzsel






Az utóbbi időben szinte csak olyan ételeket készítettem, amik jól beváltak, szeretjük, de a róluk készült képek már nem tetszettek, ezért újra akartam fotózni. Ennek viszont az volt a hátránya, hogy szinte nem is kerültek fel új receptek a blogra. Ráadásul jó ideje ihlethiányban is szenvedek, szóval ez a másik fő oka, hogy nem nagyon hoztam újdonságokat.
Most azonban kedvet kaptam az új ízekre, vagy legalábbis olyan alapanyag párosításokon agyalok, ami bár mások számára nem annyira, de az én konyhámban szokatlannak számít.
Mivel a hús + gyümölcs egy ideje zöld utat élvez nálam, és végre a Kutyafül sem kerget az asztal körül, ha ezt a két hozzávalót kombinálni merészelem, ezért bátrabban kísérletezem. Így jött az ötlet, hogy a számunkra kedves csípős ízt összehozzam egy kis édessel, és a köretet is ehhez igazítottam.
Az eredmény nagyon ízlett mindkettőnknek, és végre megint elhangzott az a rég hallott kedves mondat, hogy: „Macska, ilyet máskor is csinálhatsz!”. :D









Hozzávalók 2 személyre:

Körethez:
10 dkg sárgarépa
2 szál zöldhagyma (kb. 5 dkg)
10 dkg rizs
5 dkg aszalt sárgabarack

1 ek olívaolaj

Csirkenyársakhoz:
40 dkg csirkemellfilé

őrölt fekete bors
2 ek olívaolaj

Mártáshoz:
10 dkg őszibarackbefőtt
1 tk darált erős paprika
1 tk méz
1 ek vaj

elkészítés:

  1. A sárgarépát és a zöldhagymát megtisztítjuk, előbbit kis kockákra vágjuk, utóbbit karikára szeljük.
  2. A répát olívaolajon 1 percig pároljuk, hozzáadjuk a rizst, kicsit pirítjuk, majd felöntjük 4 dl vízzel, felforraljuk, és majdnem teljesen lefedve, kis lángon főzzük.
  3. 5 perccel a főzési idő vége felé óvatosan hozzákeverjük az újhagymát és az aszalt sárgabarackot, készre főzzük, majd megsózzuk.
  4. A húst megmossuk, szárazra töröljük, nagyobb kockákra vágjuk, 4 db, előzőleg olívaolajba mártott, fa nyársra húzzuk, sóval, borssal ízesítjük, és serpenyőben, olívaolajon minden oldalukon majdnem készre sütjük. Félretesszük.
  5. A hús sütésére használt serpenyőben összekeverjük a darált, nyers paprikát, az előzőleg pürésített barackbefőttel és a mézzel, megforgatjuk benne a húsnyársakat, és kis lángon 1-2 percig sütjük. A húst kivesszük a mártásból, félretesszük, a vajat pedig felolvasztjuk a barackos-paprikás mártásban.
  6. A rizst tányérokra halmozzuk, mellé rendezzük a húsnyársakat, majd meglocsoljuk a mártással.


















8 megjegyzés:

  1. Hűha! Ez aztán a nekünk való finomság! :D Tiszta szerencse, hogy összebarátkoztál a gyümölcsös húsokkal. Mi lett volna, ha eleve szereted őket? ;) Azt hiszem még sok finom receptet fogsz kitalálni nekünk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. DE jó, örülök, ha így látod! :) Én is úgy gondolom, hogy jelentősen bővült az elkészíthető ételek sora most, hogy a gyümölcs + hús a barátunk lett. Remélem, hamarosan újabbat tudok majd kitalálni, de addig is küldök neked ma ebédre egy kis kóstolót. :)

      Törlés
  2. Ez így együtt nagyon-nagyon finom lehet, jól kitaláltad! :) Mi is szeretjük a hús-gyümölcs párosítást, úgyhogy fel is vettem az elkészítendők közé! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm szépen Hajni, kedves vagy! :) Örülök, ha egyszer sort kerítesz rá és elkészíted.

      Törlés
  3. Nahát, milyen guszta! Ebben a borongós, szürke időben egy felüdülés a látványa. És még ha meg is tudnám enni, no akkor lenne az igazi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Bizony, a színes ételek kifejezetten jót tesznek az embernek szürke idő vagy hangulat esetén.

      Törlés
  4. Nagyon guszta! Tetszetős recept! :)

    VálaszTörlés