2014. október 13., hétfő

Lekváros-diós virágok






Valamiért nagyon ritkán sütök édes kelt tésztát, pedig nagyon szeretjük. Kb. úgy vagyunk vele, mint Gombóc Artúr a csokival – szinte bármilyen töltelékkel imádjuk akármilyen alakú is legyen. :D
Egy valószínűleg bosnyák nyelvű oldal rendszeresen nézi a blogomat, ezért én is rálestem. Meg is akadt a szemem néhány kelt tésztán, mint például ezeken a helyes kis virágokon, amik ugyan eredetileg csokisak, de én most lekvárral és a maradék minimális mennyiségű dióval készítettem el, valamint módosítottam az arányokon is.
Ez a formázási technika olyan jópofa, vidámságot csempészhetünk vele a mindennapokba, és magát a sütit tulajdonképpen bármivel tölthetjük, ami a kezünk ügyébe kerül, legyen az akár puding, Nutella vagy valamilyen lekvár, sőt még sós töltelékkel is elkészíthetjük, minimálisra redukálva a a tésztában a cukor mennyiségét.











Hozzávalók 12 virághoz:

40 dkg liszt
1 mk só
6 dkg + 1 tk cukor
1 tojás
2 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
8 dkg vaj
18 dkg sárgabaracklekvár
7 dkg darált dió
vaj a forma kikenéséhez

elkészítés:

  1. Az élesztőt és 1 tk cukrot simára keverünk egy kevés meleg tejben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Közben a vajat a maradék tejben felolvasztjuk és hűlni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
  3. A lisztet elvegyítjük a sóval és a cukorral, közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a szoba-hőmérsékletű tojást és villával felverjük.
  4. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tejes olvasztott vajat, puha tésztává dagasztjuk, majd letakarva megkelesztjük.
  5. Lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket gömbölyűre formázzuk, és negyed órát kelni hagyjuk. Közben a muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.
  6. A tésztagömböket ellapítjuk, enyhén lisztezett felületen 13 cm átmérőjű körré nyújtjuk, a körök felületét képzeletben megfelezzük, vékonyan megkenjük lekvárral (1 tk-nyi bőven elég) és megszórjuk darált dióval.
  7. A lekváros-diós részre ráhajtjuk a tészta szabadon hagyott felét – így egy félhold alakot kapunk –, enyhén összenyomjuk, és éles késsel függőlegesen 3 részre vágjuk.
  8. A tésztacsíkokat egyenként óvatosan feltekerjük, az így kapott 3 kis csigát egymás mellé rendezzük virágalakban úgy, hogy a feltekerés végeit fordítsuk össze, hogy azok legyenek belül, és a sütőforma mélyedésébe ültetjük. (Amikor a virágokat a mélyedésbe helyezzük, azok kicsit összeborulnak, ezért egy kerek végű késsel beleigazítjuk, hogy a virágfejek felfelé nézzenek.) Így járunk el a többi tésztával is.
  9. Előmelegített sütőben készre sütjük, a formában hagyjuk egy kicsit, majd a formából kivéve rácson hagyjuk langyosra hűlni.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc














Az elkészítés főbb lépései:











Ihletadó: Tortelina




14 megjegyzés:

  1. Ó, hogy ezek milyen nagyon helyesek! :D De jó, hogy eszedbe jutott az édes kelt tészta! A dió és a lekvár nálam örök páros, nagyon szeretem. :) Már indulok is, viszek kávét, reggelizünk együtt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy, köszönöm! :) Amikor beleharaptam, elvigyorodtam, mert egyszerre tolult elém az elmény, hogy ez jaj, de finom, illetve le is hülyéztem magam, hogy miért nem sütök édes keltet sűrűbben. :D Úgy örülök, hogy te is szereted a lekvárt a dióval! Én valamiért pont erről a párosításról szoktam megfeledkezni, pedig annyira adja magát.
      Már fózöm a kávét, nem kell hoznod, most az én vendégem vagy! ;)

      Törlés
    2. Ó, de aranyos vagy! Akkor már repülök is! :D
      ...hát igen. Egy hűvös, de szép napsütéses őszi reggelen nincs is jobb egy finom édes kelt tésztánál. :)

      Törlés
    3. Rólam most épp szakad a víz, le is ülök, főzök még egy kv-t, és újra meghívlak téged virágokat enni pihenésképpen. :D

      Törlés
  2. Milyen szép kis csinoskák lettek ezek a virágok! :) Én is készítettem hasonlót, csak mákkal volt megtöltve, de messziről nem lettek ilyen szépek. Azt hiszem újra megpróbálom. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha tetszik! :) Mákkal is finom lehet. Jó ötlet, készítsd el megint, biztos jól fog sikerülni. Picit macerás, de megéri, olyan aranyosak ezek a virgányák. :)

      Törlés
  3. Nagyon szépek! Tetszik ez a formázás, ötletes! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik,és ihletett adtál,hogy milyen klassz lessz elkészíteni!Hálás köszönet az ötletért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, bár nem az én ötletem, de nagyon örülök, hogy tetszik a kelt virág! Remélem, ízleni fog, ha elkészíted. :)

      Törlés
  5. Szia, ma megsütöttem, adtam rá egy kis étcsokit is és máris zserbósodott! Azt megkérdezhetem, hogy te milyen géppel fotózol?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildikó! Ó, de örülök, hogy te is megsütötted! :) Csokival megfejelve is nagyon fincs lehet, nekem is ízlene. A gépem Canon EOS600D

      Törlés
  6. De helyesek! Nagyon tetszik ez a formázás! :) Szépek a fotóid! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, örömmel olvastam, hogy tetszenek a fotóim. :) Igen, ez a formázás szerintem is nagyon jópofa, bár picit időigényes, de legalább mosolyt csal az arcunkra. :)

      Törlés