2014. április 30., szerda

Joghurtos-fehér csokis dió-desszert





Régen ettünk diós édességet. A Kutya már utalt rá, hogy épp itt lenne az ideje. Én csak felhúztam a szemöldökömet, nem szóltam semmit, és másnap elétettem ezt a könnyű pohárkrémet. Ennek is már lassan 3 hete, és tulajdonképpen ez az utolsó receptem, ami még a régi konyhámban készült.
A grillázsért a Kutyánszki nem rajong, mégis boldogan nyalogatta a kanalat, huncutul mosolygott, aztán a homlokomra nyomott egy nagy cuppanóst. Ő megkapta az áhított diósságot, én meg vigyorogtam, mint az állát vakartató macska. :D






Hozzávalók 4 személyre:

7 dkg dióbél
4 dkg cukor
12 dkg fehér csokoládé
20 dkg görög joghurt
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 csapott mk. őrölt gyömbér
2 zselatinlap
2 dl habtejszín
1 tk. porcukor
5-6 kocka olvasztott fehér csokoládé a díszítéshez

elkészítés:
  1. A diót durvára vágjuk, és zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon megpirítjuk. Rászórjuk a cukrot, és világosra karamellizáljuk.
  2. Sütőpapírra öntjük, elsimítjuk és kihűtjük. A grillázs 2/3-át késes aprítóval ledaráljuk, a többit összetördeljük vagy késsel durvára vágjuk. Az így előkészített kétféle dió krokant-ot félretesszük.
  3. A joghurtot  fém tálba kanalazzuk, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a gyömbért, beletördeljük a csokoládét, és gőz fölött összeolvasztjuk.
  4. Hozzákeverjük a hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatint, és hűlni hagyjuk. Hűtőbe téve addig dermesztjük, amíg kocsonyásodni nem kezd, majd beleforgatjuk a ledarált dió krokant-ot és a porcukorral kemény habbá vert tejszínt.
  5. A krémet elosztjuk 4 üvegpohárban, és pár órán át hűtőben dermesztjük.
  6. Egy tálcára alufóliát teszünk. A díszítésre szánt fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd kis zacskóba kanalazzuk, amin a szokásosnál nagyobb lyukat ejtünk.
  7. Az alufóliára macskanyelv alakú pálcákat rajzolunk, majd kicsit dermedni hagyjuk, és amikor még lágy, mindegyiket megszórjuk a durvára tört dió krokant-tal. (Kicsit bele is nyomkodhatjuk.) Mélyhűtőbe tesszük, majd tálaláskor óvatosan lehúzzuk róluk a fóliát, és a diókrémhez kínáljuk.







9 megjegyzés:

  1. Ó, te jó ég! ...finoman utalnék rá, hogy ezt bizony én is szívesen megkóstolnám! Nagyon klassz diós finomságot alkottál! ...ismét. :) Azok a csokipálcikák... ♥ Méltó búcsúzás a régi konyhától.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon kedves tőled, köszönöm! ♥ Örülök, hogy szerinted is méltó ez az édesség a búcsúzáshoz. :) Persze a régi konyhát soha nem szeretném viszonlátni, de azért megérdemelt egy elköszönést, hiszen eddig minden receptem "benne" született.

      Törlés
    2. ....jaaaaj, és a lényeget kihagytam: máris csomagolok neked egy szép nagy pohárnyi dió-desszertet! ;)

      Törlés
  2. Ez kész mennyei csoda lehetett! A cuppanós bizonyára méltó dícséret lehetett érte:)) Hmmm...Tulajdonképpen minden van hozzá itthon...Én is kivívjak egy cuppanóst...?:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! :) Jól gondolod, a cuppanós épp olyan dicséret, ami mindig jól esik. :) Ha te is szeretnél kapni, akkor mindenképp készítsd el, szerintem nektek is ízlene, ha szeretitek a diót. :)

      Törlés
    2. Pláne, hogy van belőle tonnaszámra a tavalyi termésből, s ha kettőnél többen lennénk - mint ahányan volnánk jelenleg hozzá - is tudnánk törnivalót adni a dolgos kezeknek...:))

      Törlés
    3. Tyű, az klassz! Nekünk is van még a tavalyi termésből egy nagy zacskónyi, de mi az összeset kibontottuk, úgyhogy csak annyit kell tennem, hogy adagonként előveszem a fagyóból. :)

      Törlés
  3. Nagyon igényes kivitelezés és kompozíciók a fotókat tekintve és nem mellesleg ínycsiklandozóan csalogató, finom desszert különlegesség. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Peti, megleptél, és köszönöm a kedves szavakat! :) Ha egyszer erre jársz, készítek neked ilyet. ;)

      Törlés