2014. április 11., péntek

Lyukas süti







Pontosan úgy voltam a vasárnapi desszerttel, mint a Gabriella kalandjai a konyhában háziasszonya, akinek nagyon fájt a foga valamilyen édességre, amit nem kell sütni. Aztán mégis sütésre adta a fejét, de fontos szempont volt, hogy ne kelljen sokat pepecselni vele.
Én is ilyen pikk-pakk-megvan édességre vágytam, és akkor megláttam Gabriella fakanalas süteményét. Azonnal nekiálltam, de nem is én lennék, ha nem módosítottam volna rajta egy kicsit. Volt itthon még túróm, és az előző napi szintén túrós édesség után nem átallottam megint ezt a szívünknek kedves alapanyagot belecsempészni. A mázhoz kevesebb hozzávalót használtam, mert szerintem így is bőven elég lett. Az eredmény egy végtelenül egyszerű, ám nagyon-nagyon finom süti lett, ami még másnap is puha volt.
Én nagyobb tepsiben sütöttem, mint amit Gabriella javasolt, de még így is szép magas lett, hiszen ott volt benne a túró. A sütési idő pedig nálam jóval hosszabbra nyúlt, valószínűleg szintén a túró miatt, és igazából nem is tudom, mennyi idő alatt sült meg a sütemény, mert véletlenül elfelejtettem rápillantani az órára, miután bedugtam a tepsit a sütőbe. :D
Ha olyan nagy darabokra vágjuk, mint ahogyan a fotón is látható, akkor 15 szelet lesz belőle. A kockákat később megfeleztem, így takarosabbak lettek.







Hozzávalók 35 x 23,5 cm-es tepsihez: 

Tésztához: 
35 dkg finomliszt
25 dkg túró
12 dkg nyírfacukor
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás
kb. 2 dl tej
½ cs. sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
csipet só 

Mázhoz: 
15 dkg puha vaj
10 dkg nyírfaporcukor
3,5 dkg cukrozatlan kakaópor
4 ek tej

elkészítés:


  1. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a sóval, valamint a megmosott és megszárított citrom reszelt héjával.
  2. A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd simára dolgozzuk benne a túrót, belekeverjük a vajat, a citromlevet, és kisebb adagokban, felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet is.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elsimítjuk benne a kissé sűrű tésztamasszát, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  4. A sütőpapír segítségével még forrón átemeljük a tepsiből egy tálcára, és fakanál végével sűrűn lyukakat nyomunk a tésztába, vigyázva, hogy ne lyukasszuk át teljesen.
  5. A tésztát átborítjuk egy tortarácsra, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
  6. Közben elkészítjük a mázat: a hozzávalókat fém tálba tesszük, és gőz fölött összemelegítjük. Nem kell felforralni!
  7. Ha a tészta kihűlt, visszatesszük a tepsibe, rálocsoljuk a mázat, hagyjuk, hogy megdermedjen valamelyest, és éles késsel tetszés szerinti szeletekre vágjuk. Tálaljuk.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: 30 perc biztos volt :D














12 megjegyzés:

  1. De guszta sütike és még túró is van benne, akkor már csak jó lehet :-) Kifejezetten tetszenek az apró lyukak a tetején :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye?! Én is beleszerettem a kis lyukacskákba. :D És a túró az nagy szerelem nálam. Örülök, hogy tetszik neked Andi. :)

      Törlés
  2. Milyen szuper ötlet a túró! A fotóidat elnézegetve, most újra úgy megenném... :)) Nagyon kívánatos az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)))) Kedve Gabi, úgy örülök, hogy tetszik neked túróval is! Nagyon köszönöm az ötletet, nemhiába volt szerelem első látásra ez a süti az blogodon. ;)

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki, ahogy mindenhonnan előbukkan a csoki a sütiből! :D A túrótól biztos nagyon klassz lett a tészta! Már el is csentem egy kockát a deszkáról. ;) ...mmm... isteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ugye?! Én is úgy bírom, hogy kifolyik itt-ott a csoki. Tényleg nagyon finom süti, süsd meg egyszer és alakíts rajta te is, amolyan Ágisra. ;) Tudom, hogy ebből is kihoznál valami klassz dolgot, ahogy minden másból. Amíg majszolod az elcsentet, addig küldök olyat is, amit nem kell elcsenni. :D

      Törlés
  4. Ötletes, és finom lehet a túróval elkészítve. Azok a kis lyukak kíváncsivá tettek, milyen lehet beleharapni!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :) Jaj, hát csudajó ám beleharapni, mert egyszerre érzem a süti puhaságát és a kicsorduló csoki pedig nagyon krémes. :D

      Törlés
  5. Nekiálltam megcsinálni, mert nagyon guszta és most látom, hogy a tésztából kimaradt a vaj! :( Mikor kellett volna belerakni, a tojásos keverékhez? A hozzávalóknál szerepel a receptben nem találom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viktória! Nagyon köszönöm, hogy szóltál, máris javítottam! Remélem, még menthető volt a süti. Elnézést, ha kellemetlenséget okoztam, valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy kimaradt a vaj leírásból.

      Törlés
  6. Kicsit száraz lett a tészta, de azért senki nem dobta vissza... :) Nagyon izgi süti ez a lyukacskák miatt. Javított kiadás betervezve. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy azért mégis elfogyott. :) Valóban megér még egy próbát, mert vajjal egészen más. :)

      Törlés