2014. március 4., kedd

Hajtogatott fehér kenyér vadkovásszal






Zsófi, a vadkovászom egyre erősebb. :) És csupán 2 és fél hét leforgása alatt lett ilyen „body builder”. Pedig eddig csak 3 kenyér tésztáját emelte, mégis pompásan dolgozik már sok liszttel is. Szinte ki se kell várni a teljes kelesztési időt. A tésztája is már egyre jobban hasonlít a jól ismert kenyerekéhez.
Ennek a hajtogatott kenyérnek az elkészítési módjában van egy mozzanat, ami nekem nagyon tetszik, de én ezt most elmismásoltam, mert egyrészt formakenyeret akartam, másrészt nincs megfelelő nagyságú cserépedényem, sőt semmilyen nagyságú sütőedényem sincs, amiben cipó formájú kenyeret süthetnék. Így aztán a fent említett hagyományőrző „varázsfogás” helyett a jól megszokott módon, sütőformában és nem pedig alaposan kilisztezett, nedves konyharuhában kelesztettem, hogy aztán az irigyelt, fedeles cserépedényben süthessem. Sebaj, nekem így is tetszik! :)
Én még elég forrón szeltem fel, mert egyre sötétedett és sietnem kellett a fotózással, ezért kissé elnyúlt a tésztája.








Hozzávalók 1 kenyérhez (24x11x7 cm-es sütőformához):

10 dkg vadkovász + 1 dl víz + 10 dkg fehér kenyérliszt (az előkészületekhez)
43 dkg fehér kenyérliszt
2 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk só
1 tk cukor
2,5 dl víz

elkészítés:

  1. Előző este a befőttes üvegben lévő, már aktív vadélesztőnkből egy kelesztő tálba kiöntünk 10 dkg-nyit, elkeverjük 1 dl vízzel és 10 dkg liszttel, és letakarva hagyjuk, hogy felfusson. (Ez 3-6 óra lehet a hőmérséklettől függően. Én egész éjszakán át pihentettem szobahőmérsékleten.)
  2. Másnap beleszitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sót és a cukrot, és a vízzel együtt közepesen lágy tésztává dagasztjuk.
  3. Enyhén kilisztezett kelesztő tálba téve, letakarva, meleg helyen 10 percet pihentetjük, majd újra megdagasztjuk és újabb 10 percet pihentetjük.
  4. Ismét megdagasztjuk, majd harmadszor is pihentetjük, de most már 20 percet.
  5. Megint megdagasztjuk és ezúttal 30 percet pihentetjük.
  6. Ezután lisztezett felületre borítjuk és meghajtogatjuk: fentről le és lentről fel egymásra hajtjuk, és balról-jobbra is egymásra hajtjuk. Így kb. négyzetet kapunk.
  7. Vékonyan kiolajazott és enyhén kilisztezett kelesztő tálba tesszük, letakarjuk és 1 órát kelesztjük. Ezután ugyanígy meghajtogatjuk, ismét 1 órát kelesztjük, majd harmadszor is meghajtogatjuk és 1 órát kelesztjük.
  8. Lisztezett felületre borítjuk, kicsit kihúzkodjuk, feltekerve megformázzuk és sütőpapírral bélelt, vékonyan kiolajozott sütőformába tesszük. Letakarva, meleg helyen 1,5 órát kelesztjük. A sütőt közben előmelegítjük 230°C-ra.
  9. A megkelt kenyér tetejét éles késsel bevágjuk és bespricceljük vízzel (megszórhatjuk liszttel is).
  10. Egy másik sütőformát bespriccelünk vízzel, beborítjuk vele a kenyeret és sütőbe dugjuk.
  11. 20 perc elteltével 200°C-ra csökkentjük a hőfokot, levesszük róla a fedelet, és további 30-35 percet sütjük. Kötőtűvel ellenőrizzük, hogy megsült-e (ha könnyen belemegy, akkor biztos átsült.)
  12. A kenyeret kivesszük a formából és rácson hagyjuk kihűlni.

sütési mód: alul-felül sütés
















2 megjegyzés:

  1. Annyira szép ez a kenyér, hogy nincs szívem megenni! :D ...de mégis! Kérek szépen két szeletet vacsorára. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kenyerem és én nagyon örülünk, hogy ilyen szépnek látod, köszönjük szépen! :) Ahhoz mit szólsz, ha küldök a mai sütésből? Abból szerintem már ehetsz nyugodt szívvel. Mellesleg a mai lett az eddigi legfinomabb, úgyhogy jobban jársz. :D Holnap reggelire odaér.

      Törlés