2014. december 10.

Tojáshabos-rumos kávé






Ki ne ismerné a „kavart tojást”, pontosabban a cukorral kikavart tojássárgáját?! Gyerekkoromban édesség híján Mamám mindig ilyet csinált nekem, és akkoriban nagy örömmel kanalaztam ezt az egyébként borzasztóan édes, hipp-hopp elkészíthető krémet. Azt hittem, ez semmi másra nem jó, csak arra, hogy mentőövként szolgáljon, ha nincs otthon egyéb nyalánkság.
Aztán gimis korom körül újra előkerült a kavart tojás, de kicsit más formában. Maga a tojáskrém persze ugyanúgy készült, de a felhasználási mód számomra újdonságnak hatott - apukám volt az, aki új magasságokba emelte előttem.
Abban az időben a kávéról még csak az jutott eszembe, hogy jaj, de keserű, de Ápásos magabiztosan tette elém azt a kávéverziót, amit szerinte imádni fogok majd, ha megkóstolom. Így lett. Ez volt az a bizonyos kávé: tojáshabbal, rumosan vagy akár anélkül. :)
Apukámmal - az ő mániája miatt - vékony falú, míves kávéscsészéből iszogattuk, de mivel ebből a kávéból sosem volt elég fejenként egy adag, így hamar elfogyott a 2. főzet is. Ezt szem előtt tartva, én most rögtön dupla adagot készítettem, úgy is elfogy-alapon.
A Kutyafül még sosem ivott ilyen kávét, és csodálkozott, eddig miért nem kóstoltattam meg vele. A vicc az, hogy én is csak most készítettem először, de a Kutyánszki reakcióját látva bizonyosan nem utoljára.
A melengető rumnak köszönhetően hideg téli napokon kifejezetten kellemes ital. :)








Hozzávalók 2-4 személyre:

2 dl frissen főzött presszókávé
20 ml Portorico rum (lehet kevesebb is, ízlés szerint)
2 tojássárgája
3,5 dkg porcukor

elkészítés:

  1. A tojássárgákat a cukorral csőrös üvegedénybe vagy nagy bögrébe tesszük, és robotgéppel habosra kavarjuk.
  2. Két vastag falú üvegpohárba forró vizet öntünk, hogy előmelegítsük a poharakat, és közvetlenül azután, hogy elkészült a kávé, kiöntjük belőlük a vizet.
  3. A frissen lefőzött kávét a rummal együtt a tojáskrémhez öntjük, alaposan összekeverjük, felhabosítjuk, majd az előmelegített poharakba töltjük. Azonnal kínáljuk.

Megjegyzés:
Kávéscsészében kínálva, ez a mennyiség 4 személyre is elegendő.






5 megjegyzés:

  1. Hmmm... ez bizony izgalmasan -és rendkívül finomnak- hangzik! :D Még sosem ettem/ittam kavart tojást, de ezt a kávét szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Komolyan mondod, hogy még nem ettél kavart tojást? Kizárt dolog, tuti ettél, csak lehet, hogy nem tudtad akkor, hogy az az. :D Messze-mama sosem csinált nektek? Azt nem mondom, hogy direkte csinálj magadnak tojáskrémet, de ha egyszer ilyen kávét főzöl, úgyis kénytelen leszel. :D Addig is, főzök neked én, és várlak a jó meleg konyhában. ;)

      Törlés
  2. Szia, biztos, hogy a sárgáját és nem a fehérjét kell habbá verni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Picit meglepett a kérdés, mert a receptben nem szerepel tojásfehérje, csak a sárgája. Mivel a sárgája a cukorral habosra kavarható, azaz a kavarás hatására megnő a térfogata (persze nyilván nem olyan szinten, mint a tojásfehérje esetében), ezért fogalmaztam úgy, ahogy. ;) Apukámtól tanultam a receptet, tőle láttam, hogy csinálja.

      Törlés
    2. Annyit még, hogy pontosan úgy kell elképzelned, mint amikor a piskótához előbb kihabosítod a tojássárgáját a cukorral. Csak itt nem kell hozzáforgatni utána a habbá vert fehérjét, mert az nem kell bele.

      Törlés