Iszonyúan vágytam valami édességre, mert már kb. 2 hete nem sütöttem semmit, és a fagyi nem elégítette ki a tartalmasabb édesség után sóvárgó rágóizmaimat, ráadásul az is rég elfogyott már. Eszembe jutott, hogy elég régen készítettem aprósütit, ezért elővettem azt a könyvet, amiből korábban is választottam már kekszeket. Most ezt a nagyon egyszerűt néztem ki. Egy kicsit változtattam a hozzávalókon - aroma helyett inkább likőrt, illetve esszenciát használtam –, valamint direkt vettem foszfátmentes sütőport is, mert az ilyen típusú kekszekből különben mindig kiérzem a sütőpor ízét. Bevallom, fotózás után olvasztottam még egy kis étcsokit, és megmártóztattam benne a sütiket, úgyhogy egész nyugodtan így tehet más is, aki megsüti, mert nem rontja el. :D
10 dkg vaj
25 dkg kristálycukor (eredetileg ebből 5 dkg barna cukor)
1 ek. vanília esszencia (vagy 1 tk. vanília aroma)
1 ek. Amaretto likőr (vagy 1 tk. mandulaaroma)
2 tojás
30 dkg finomliszt10 dkg őrölt mandula
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor (nálam foszfátmentes)
1 csapott tk. só
6 dkg aprított tejcsokoládé vagy csokicsepp (lehet ét- vagy fehér csokoládé is)
elkészítés:
- A langyosra hűlt, olvasztott vajat összekeverjük a cukorral, a vanília esszenciával, a likőrrel, és hozzáadjuk a felvert tojásokat.
- Belekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, őrült mandulával vegyített lisztet, majd hozzáforgatjuk az aprított csokoládét. Az így kapott sima felületű tésztát hűtőbe téve, pár percig állni hagyjuk.
- A tésztamasszából diónyi golyókat formázunk, egymástól 7-8 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, olajjal megkent falapáttal kissé rájuk nyomunk, hogy korong formájuk legyen, és előmelegíttet sütőben egymás után addig sütjük, amíg a sütemények szélei pirulni nem kezdenek.
- A sütőből kivéve a kekszeket a tepsiben hagyjuk 1-2 percig, majd rácsra szedjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc
Forrás: Süti Éden receptkönyve
Ezekből a csókokból én is be tudnék puszilni párat! :D ...ööö... és kérhetek szépen a csokiba mártottból is? *.* ;)
VálaszTörlés:D :D CSÓKiba mártva, becsomagolva, kezem az indítógombon..... Vigyázz, kész, rajt! ;)
TörlésÉn is kekszet sütöttem, néha tényleg jól esik... Pont van ilyen dobozkám... :o) De még nem fotóztam vele...
VálaszTörlésUgye?! Nem mindig kívánja az ember a habos sütiket.
TörlésDe jó, akkor doboztesók vagyunk! :D Próbáld ki te is fotózáshoz, jó móka. :)