2014. augusztus 28., csütörtök

Rumos banánfagylalt






Ajándékba kaptunk egy fürt banánt, amit be is raktam gyorsan a hűtőbe, hogy majd megesszük, illetve készítek belőle ezt-azt. Pár nap múlva rákukkantottam és konstatáltam, hogy már jó barna a héja. Persze újabban ez sajnos nem jelenti azt, hogy belül meg finom édes.
Persze pont vasárnap délelőtt szembesültem a banánhéj barnaságával, ezért a késői felkelés után roham tempóban kezdtem el – ihlet nem lévén - receptek után kutatni. Nem akartam azonban mind a 6 darabot egyazon édességben felhasználni, hanem kétfélét terveztem. Találtam is egy jónak tűnő fagyi- és egy sütireceptet. Sajnos az utóbbival megjártam, mert egyáltalán nem olyan lett, mint ahogyan a fotón kinézett, és még csak finom sem volt - ki kellett dobnom az egészet, ami nagyon rosszul esett, mert egyrészt utálok ételt kikukázni, másrészt pedig aznap délelőtt én voltam a megtestesült slow motion, így aztán duplán rosszul érintett az elpazarolt idő, nem beszélve a kárba veszett hozzávalókról. De a fagyi szerencsére nem rontódott el. Kicsit ugyan változtattam rajta, mert volt még egy adag házi készítésű mascarponém, illetve az arányokat is módosítottam. Azt hiszem, ez volt életem első banánfagyija, és ez vonatkozik mind a házi elkészítésre, mind a kóstolásra, ui. eddig ilyet még sosem ettem. Az igazat megvallva – függetlenül attól, hogy szubjektíve megítélve nagyon finom lett – sosem fog a kedvenceim közé tartozni, mert úgy általában nem vagyok oda a banános édességekért.





Hozzávalók kb. 1 liter fagyihoz:

Fagyialaphoz:
3 érett banán
1 ek méz
2,5 dl tej
1,5 dl tejszín
2 tojássárgája
2 ek nyírfa-porcukor
0,5 dl Portorico rum
1 lime leve
20 dkg házi készítésű mascarpone
2 cs. Bourbon vaníliás cukor

Tetejére:
2,5 dl tejszín
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 ek nyírfa-porcukor
csokiöntet
pirított mandula

elkészítés:

  1. A banánokat megtisztítjuk, felkarikázzuk. Egy serpenyőben felmelegítjük a mézet, rátesszük a banánkarikákat, és addig sütjük, hogy a gyümölcs kissé krémes legyen.
  2. Tálba öntjük, langyosra hűtjük, villával szétnyomkodjuk, majd botmixerrel pépesítjük még, ha szükséges.
  3. A tejet felforraljuk, majd pár percig vízfürdőben hűlni hagyjuk.
  4. Közben a tojások sárgáját a porcukorral krémesre keverjük, 1,5 dl tejszínnel együtt a meleg, de nem forró tejhez adjuk, alaposan elkeverjük, majd állandó keverés mellett, forrástól számítva 5 percig kis lángon főzzük. Hűlni hagyjuk.
  5. A kihűlt banánpéphez hozzákeverjük a rumot és a lime-levet, majd elkeverjük a langyosra hűlt tojásos-tejszínes tejjel.
  6. A mascarponét simára keverjük a vaníliás cukorral, hozzáforgatjuk a banános keverékhez, jól záródó műanyag dobozba kanalazzuk és mélyhűtőbe tesszük 2 órára. Villával óvatosan átkavarjuk, ismét fagyasztóba tesszük, ezúttal fél órára, majd megint átkavarjuk, ezt a műveletet fél óra elteltével megismételjük, majd hagyjuk teljesen megfagyni.
  7. Közben a mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, a tejszínt pedig a kétféle cukorral kemény habbá verjük.
  8. A fagylaltot fogyasztás előtt 15-20 perccel kivesszük a fagyasztóból, kigombócozzuk, tejszínhabbal, csokiöntettel és pirított mandulával díszítjük.








Forrás: Én így főzök...




4 megjegyzés:

  1. Húh, ez aztán fincsi lehet! :) Kaphatok belőle egy adagot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziiii! Hát persze, hogy kaphatsz, máris gombócozom. :D

      Törlés
  2. Megyek, segítek elkoptatni! :D A képek csodásak! Az utolsó az egyszerűen fantasztikus! Imádom. Ha a fagyi csak fele olyan klassz, mint a fotók, akkor nagyon finom lehet! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Itt vigyorgok ezerrel. Örülök, hogy ennyire tetszenek a képek! Pedig szenvedős volt, mert nem megszokott helyen készültek, de ezek szerint néha nem árt lecserélni a konyhaasztalt a komódra. :D Küldök kóstolót, hogy tesztelhesd, van-e olyan jó a fagyi, mint a képek. ;)

      Törlés