2014. augusztus 4., hétfő

Édes-savanyú csirke a la Macskanyelv






Ennek a posztnak azt a címet is adhatnám, hogy „Hogyan mentsük meg az egy rossz recept alapján felhasznált alapanyagok nagy részét, és alkossunk belőle mégis valami nagyon finomat?”, vagy akár azt is, hogy „Kirándulás a számunkra szokatlan ízek világába”. De ezek az elnevezések túl hosszúak voltak, ezért inkább leírom, hogy jártam.
Adott volt egy, a precíz leírást illetően erősen megkérdőjelezhető recept, pontosabban amikor rátaláltam a neten édes-savanyú szósz után kutatva, akkor még nem tudtam, hogy baj van vele. Meg is vettem a hozzávalókat, bár földimogyoró olaj híján kókuszolajat tettem a kosaramba, úgy is régóta ki akartam próbálni. Anyának volt egy kevés fehérborecete, de a szójaszószából nem kértem, mert arról nem olvastam jókat, és úgy gondoltam, azt inkább kihagyom, tán csak nem fogjuk megérezni a hiányát. Nem mintha nagyon tudnám, milyen íze van.
Neki is kezdtem az ételnek, de már a cukor mennyiségét is émelyítően soknak éreztem. A víz és a borecet is soknak tűnt - mintha tengernyi mennyiségű folyadékban úszkálna pár szál paprika. Amikor pedig a keményítős sűrítéshez kezdtem keverni 2 ek vízzel a 7 dkg (!!!) keményítőt, akkor aztán nem kerestem a kedves szavakat a véleménynyilvánításhoz. Már a receptet olvasva is feltűnt, hogy milyen nagy adag keményítőt írnak, ráadásul annyit nem fogok tudni ilyen kevés folyadékkal simára keverni, de úgy voltam vele, hogy majd adagolok még hozzá vizet. Így is lett, hogyhogy nem, simára keverődött a sűrítőanyag, de amikor az ételhez kevertem, kb. úgy nézett ki, mintha a zöldségek belekötöttek volna valamiféle sűrű, enyvhez hasonlatos matériába. Basszuskulcs! Most mi lesz? Kidobjam a drága hozzávalókat és újra főzzem a szószt?! Nem tetszett ez a lehetőség. Ráadásul fehérborecetből nem is volt több. Aztán agyamban fény gyúlt, szűrőkanálba tettem az egészet, folyó víz alatt lemostam róla az „enyvet”, és sokkal kevesebb folyadékkal és cukorral szándékoztam elkészíteni. Na de mitől lesz savanyú? Volt itthon balzsamecet – gondoltam, próba szerencse, belelöttyintem, hátha nem olyan eget verő a különbség közte és a fehérborecet között. Amikor elkészült, megkóstoltam, és jól meglepődtem, mert nagyon ízlett. Szerencsére nem voltam ezzel egyedül. :)
Ez egy Macskanyelvféle édes-savanyú csirke lett, és nem kell összehasonlítani az eredeti, a valódi édes-savanyú csirkével. :D








Hozzávalók 4 személyre:

Szószhoz:
1 piros húsú kaliforniai paprika
1 zöld húsú kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
20 dkg ananász
1,5 ek kókuszolaj
5 dkg nyírfacukor
0,5 dl balzsamecet
1 dl víz
1 jó ek étkezési keményítő

Tésztamasszához:
1 nagy tojás
2 ek víz
2 jó ek finomliszt
2 ek étkezési keményítő
1 csapott tk só

Egyéb hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
3 dl kókuszolaj

Körethez:
20 dkg rizs
1 ek kókuszolaj
víz (a rizs mennyiségének másfélszerese)


elkészítés:

  1. A paprikákat megmossuk, leszárítjuk, magházukat eltávolítjuk és csíkokra vágjuk.
  2. A fokhagymát megtisztítjuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk.
  3. Az ananászt meghámozzuk, felkarikázzuk, a belső, kemény részt eltávolítjuk, és a gyümölcshúst kis kockákra vágjuk.
  4. A kókuszolajat egy lábosban felforrósítjuk, rátesszük a felcsíkozott paprikát és a fokhagymát, és 2-3 percig pároljuk.
  5. Hozzáadjuk a cukrot, a balzsamecetet és 0,5 dl vizet, és hagyjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon.
  6. A keményítőt 0,5 dl vízzel simára keverjük, a cukros-ecetes zöldségekhez adjuk, és kevergetve 1-2 percig főzzük.
  7. Ekkor hozzáadjuk az ananászt, majd elzárjuk alatta a lángot és a kész édes-savanyú szószt félretesszük.
  8. Közben elkészítjük a köretet: egy lábosban az olajon megfuttatjuk a megsózott rizst, felöntjük a vízzel, és fedő alatt, kis rést hagyva, puhulásig főzzük.
  9. A húst megtisztítjuk, leitatjuk róla nedvességet és 1 cm-es kockákra vágjuk.
  10. A tojást, 2 ek vizet hozzáadva, villával felverjük, beletesszük, a lisztet, a keményítőt és a sót, és simára keverjük. Közben egy lábosban felhevítjük az olajat.
  11. A húskockákat beleforgatjuk a híg tésztamasszába, a forró olajban kisebb adagokban aranybarnára sütjük, majd egy szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róla az zsiradékot.
  12. A panírozott húskockákat óvatosan összeforgatjuk a szósszal, és a rizzsel együtt tálaljuk.













4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! :) Biztos vagyok benne, hogy nekem ez a "Macskanyelv-féle" édes-savanyú csirke is nagyon ízlene! :) ...és bizony néha a bakik javításából születnek a legjobb ételek. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a bizalmat, nagyon aranyos vagy! :) Bizony nem ez az első étel, ami rossz reci alapján készült, de szerencsére eddig azért nem sok olyanal találkoztam, amivel baj volt. De talán nem is olyan nagy gáz, ha egy recept el lett írva, mert így valóban kisülhet belőle valami jó, amiről elmondhatjuk, hogy saját. ;) Azért egy kis tesztelésre küldök neked belőle kóstolót.

      Törlés
  2. Jó kis recept, tetszik! Azt hiszem hamarosan elkészítem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nagyon örülök, ha elkészíted! Majd írd meg légyszi, hogy ízlett. :)

      Törlés