2014. június 10., kedd

Hagymakrémleves sajtos pirítóssal






Nagyon szeretjük a hagymalevest, de valahogy mégsem kerül túl sűrűn az asztalra. Most megint megkívántam. Ezúttal szerecsendióval fűszereztem, ami kimondottan jót tett neki. A sajtos piritós pedig, ami ugyan nem számít különlegesnek, imádnivaló, ahogy kicsit elázik a levesben. :D
A hagymát természetesen nem kötelező pürésíteni – aki szereti, klasszikus módon is elkészítheti, az ízén ez mit sem változtat. :)


Hozzávalók 4 személyre:

4 közepes fej vöröshagyma
2-3 ek olívaolaj
1 jó ek Graham-liszt
1 l zöldségleves alaplé (leveskockából is lehet)
őrölt fehér bors
szerecsendió

1 dl tejszín
1 dl tej
személyenként 4 szelet félbarna kenyér
5 dkg trappista sajt

elkészítés:

  1. A hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk és vékonyra felszeleteljük.
  2. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, és kissé megpirítjuk rajta a hagymát.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, összeforgatjuk, majd felöntjük az alaplével, megfűszerezzük, és addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul.
  4. Ekkor botmixerrel krémessé dolgozzuk a levest, majd hozzákeverjük a tejszínt és a tejet, és éppen csak összeforraljuk. Tányérokba szedjük.
  5. Amíg a leves a tejszínnel összeforr, a kenyérszeleteket félbevágjuk, megpirítjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, és egyet-egyet a levesbe tesszük. A többi kenyeret pedig mellé kínáljuk.












6 megjegyzés:

  1. Imádom! De jó, hogy eszembe juttattad! Pürésítve még nem csináltam, de biztos klassz állaga lesz tőle. Amúgy is szeretjük a krémleveseket, úgyhogy legközelebb majd kipróbálom így is. ...igen a szerecsendió, az nagyon jót tesz neki... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de örülök, hogy te is szereted! Persze sejtettem ám. ;) Az az igazság, hogy én nem is eszem meg szívesen a hagymalevest, ha úszkálnak benne a hagymaszálak, ezért pürésítem. Így szinte bármilyen zöldség lecsúszik. :D a szerecsendiót mindig is csíptem, kíváncsi voltam, jó lesz-e ebben a levesbe is. Nem csalódtam.

      Törlés
  2. Nagyon guszta ez a leveske, bár még nem készítettem, hamarosan étlapra kerül :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi, nagyon örülök, hogy a receptem alapján kedvet kaptál hozzá! :) Bízom benne, hogy nem fogsz csalódni, bár ebben a levesben semmi olyan nincs, ami elrontaná. :D

      Törlés
  3. Mi is nagyon szeretjük a hagymalevest, mert olyan fincsi :) Nagyon guszta a tiéd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Bizony a hagyma az egy nagyon klassz "találmány". :D

      Törlés