2014. május 23., péntek

Sajtos-túrós gombagolyó






A Kutyával van 1-2 érdekes szokásunk, pl. az, hogy bizonyos ételeket napokon keresztül képesek vagyunk enni anélkül, hogy megunnánk. Pl. a túrógaluska vagy a szendvics is ilyen étel, sőt a sajtos-túrós puffancsot is minimum 3 egymást követő napon szoktam elkészíteni, hogy aztán megint feledésbe merüljön egy időre. Ez utóbbi étel épp mostanában is legalább 3 alkalommal asztalra került. De még mindig maradt egy kis túróm. :D Hiába, nálunk az szinte sosem fogy el, mert rendszerint annyit bespájzolok belőle. Szóval maradt egy kevés, és úgy gondoltam, megbolondítom valamivel, hogy olyan is legyen, de közben picit más is, mint amit eddig megszoktunk. Pontosabban ez csak a Kutyának készült, mert ugyebár gomba van benne, amitől számomra ehetetlenné válik.
A gomba tartalmasabbá tette a jól megszokott puffancsot, és nem kellett hozzá más köret, csak egy kis friss saláta. Persze ehetjük köret nélkül, valamilyen mártogatóssal is.



 








Hozzávalók 15 golyóhoz:

20 dkg konzerv csiperkegomba
12,5 dkg tehéntúró
12,5 dkg trappista sajt
1 tojás
4-5 ek liszt
1 fej vöröshagyma
őrölt fekete bors
Provence-i fűszerkeverék

1 csapott ek mangalicazsír
napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és egy serpenyőben a zsíron megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk az alaposan lecsepegtetett és felaprított gombát, és pár perc alatt összesütjük. Teljesen kihűtjük.
  3. A tojást egy tálban felverjük, hozzákeverjük a fűszereket és elkeverjük a túróval.
  4. Belereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a hagymás gombát és a lisztet, alaposan összedolgozzuk (ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet), majd a masszából nedves kézzel diónyi golyókat formázunk.
  5. Egy serpenyőben kb. 2 ujjnyi mély olajat hevítünk, minden oldalukon pirosra sütjük a gombagolyókat, majd papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot. Tálaljuk.












2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó kis recept! Viszem is, mert minden kedvemre való benne! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper! Akkor már csak az van hátra, hogy elkészítsd. Remélem, ízleni fog! :)

      Törlés