2014. május 29., csütörtök

Eperjoghurtfagylalt gyömbérrel






Az eperrel egyszerűen nem tudok betelni. Mégsem keverhetem mindig joghurtba, vagy különböző sütiket sem süthetek belőle egymás után, mert az egyáltalán nem kedvezne a kilóinknak, amitől ugyebár nagyon meg akarunk szabadulni. Persze lehet csinálni fogyókúrás süteményt is, de én most fagyira vágytam, ami az én verziómban szintén nem diétás, de napi 2 gömb miatt még nem fogom a fejemet a falba verni.
Azért is esett most a választás a fagylaltra, mert a Kutyafül pár napja már mondogatta, hogy meghív fagyizni. Én azonban hajthatatlan voltam, mert kb. 3 éve sem sütit, sem fagyit nem veszek már cukrászdában. Élvezem, hogy megcsinálhatom én magam is, és úgy, ahogy szeretem, ill. az sem utolsó szempont, hogy házilag elkészítve kicsivel kevesebbe is kerül. Így aztán a Kutyának is várnia kell, amíg az ilyen vagy olyan ízű jeges finomság itthon előállítódik. Szerencsére türelmes, és nem csábul el a cukrászdás édességekre.
Joghurtos eperfagyit egyébként már csináltam, de az nem volt krémes állagú, lévén, hogy a joghurtban elég sok a folyadék. Én viszont csak a selymesen lágy fagylaltokat szeretem. Ezért most egy krémes változatot próbáltam ki, ami bár nem készül el hipp-hopp, hiszen megelőzi egy kis „előjáték”, de érdemes rá várni, mert nagyon finom.










Hozzávalók:
 
Fagyialaphoz:
35 dkg földieper
88 dkg görög joghurt (2 nagy pohár)
2,5 dl habtejszín

8 dkg nyírfa-porcukor
1 tk őrölt gyömbér

Öntethez:
6 nagyobb eperszem
1 dl eperpüré
1 ek nyírfacukor

Díszítéshez:
friss eperszemek
citromfű

elkészítés:

  1. A joghurtkrémsajtot előző nap elkészítjük: így. 1 nap elég neki, és kb. 40 dkg, krémes állagú krémsajtunk lesz.
  2. Az epret kicsumázzuk, megmossuk, 6 szem kivételével pürésítjük és félreteszünk belőle 1 dl-t.
  3. Az öntethez 6 eperszemet felkockázunk és az 1 dl eperpürével, valamint 1 ek cukorral kis lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Teljesen kihűtjük.
  4. A joghurtkrémsajtot alaposan elkeverjük a többi eperpürével, a cukorral és a gyömbérrel.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan az epres joghurtkrémhez forgatjuk és az így kapott krémet jól zárható műanyag dobozba vagy doboz alakú fém sütőformába kanalazzuk.
  6. Mélyhűtőbe tesszük 1 órára, majd villával jól átkavarjuk. Ismét hűtjük fél-1 órát és megint átkavarjuk.
  7. Ekkor a fagyialap tetején kanállal több helyen mélyedéseket alakítunk ki, beletöltjük a kihűlt eperöntetet és a tetejére is teszünk a megmaradt az öntetből.
  8. Pár órára mélyhűtőbe tesszük, majd fogyasztás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból és kiporciózzuk. Friss eperszemekkel és citromfűvel díszítjük.














7 megjegyzés:

  1. Nagyon egyre jár az agyunk! :D A héten én is készítettem joghurtos gyümölcsfagyit. A tiéd csodaszép és nagyon finom lehet! :) Kérek szépen pár gombócot! Küldök cserébe szörpöt! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de bánom én ezt! :D Tök jó, hogy te is joghurtosat csináltál, finom is! :) Köszönöm, örülök, hogy tetszik a fagyikám, ezért mindenképp megkínállak egy szép nagy adaggal, friss eperrel bolondítva, sőt még tejszínhabot is teszek rá szépen. ;) A szörpikédre pedig abszolút vevő vagyok.

      Törlés
    2. Jaj, de bánom én ezt! :D Tök jó, hogy te is joghurtosat csináltál, finom is! :) Köszönöm, örülök, hogy tetszik a fagyikám, ezért mindenképp megkínállak egy szép nagy adaggal, friss eperrel bolondítva, sőt még tejszínhabot is teszek rá szépen. ;) A szörpikédre pedig abszolút vevő vagyok.

      Törlés
  2. Nagyon gusztára sikeredett! Érdekes lehet benne a gyömbér :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, kedves vagy! :) A gyömbér sajna fagyott állapotában már nem annyira érződött benne, elférne még benne egy kevés. Pedig a krémben még jól érződött. Talán friss gyömbérrel jobb lett volna. Na majd legközelebb. :)

      Törlés
  3. Milyen jó lenne az én mogyorós fagyimmal felválva elnyalogatni.... Imádom az epres fagyit!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Igazad van, felváltva enni minimum kétféle fagyit nagyon jó ötlet.

      Törlés