Ezt a receptet még 3 éve mentettem el az egyik ismert receptgyűjtő oldalon, de azóta se készült el. Most valahogy kikandikált a receptkönyvem virtuális lapjairól, és ennek nagyon megörültem, mert a hűtőben még volt negyed kiló házi túróm – szerintem pont azon gondolkodott, hogy puffanccsá kellene átlényegülnie. :D Ahogy olvastam a recept alatti hozzászólásokat, megakadt a szemem Ági barátnőm kommentjén, ui. ő is felfigyelt rá. Azt nem tudom, végül sort kerített-e az elkészítésére, de ha nem, akkor most már talán esélyesebb a dolog. Örömmel ajánlom hát neki és mindazoknak, akiknek a képek alapján most megtetszett.
Kicsit tartottam tőle, hogy a sajt itt-ott kifolyik majd, de a pufik rácáfoltak, mert olyan pöpecül megsültek, hogy csak na. :)
Utólag csak azon mosolyogtam, hogy nálam mostanában jó pár recept nevében benne van, hogy „sajtos...” :D Hiába na, sajtból sosem elég! ...meg tejfölből. :D
A számát sem tudom, azóta hányszor került már asztalra, annyira megszerettük, sőt kedves barátainknál is nagy népszerűségnek örvendenek ezek a golyóbisok. :) Mi többnyire főételként esszük, de meleg előételnek is el tudom képzelni. :)
Kicsit tartottam tőle, hogy a sajt itt-ott kifolyik majd, de a pufik rácáfoltak, mert olyan pöpecül megsültek, hogy csak na. :)
Utólag csak azon mosolyogtam, hogy nálam mostanában jó pár recept nevében benne van, hogy „sajtos...” :D Hiába na, sajtból sosem elég! ...meg tejfölből. :D
A számát sem tudom, azóta hányszor került már asztalra, annyira megszerettük, sőt kedves barátainknál is nagy népszerűségnek örvendenek ezek a golyóbisok. :) Mi többnyire főételként esszük, de meleg előételnek is el tudom képzelni. :)
Hozzávalók 30 darabhoz:
Puffancshoz:
25 dkg túró
25 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, Maasdamer)
2 tojás
6-8 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy finomliszt
1 csapott tk. só
őrölt fekete bors
kókuszolaj a sütéshez
Tálaláshoz:
30 dkg tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 kis lila hagyma fele
csalamádé
bébiuborka
elkészítés:
- A villával felvert tojásokat sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük a túróval.
- Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd kanalanként a lisztet, és alaposan összedolgozzuk. A masszából diónyi golyókat formálunk.
- Egy nagy serpenyőben annyi kókuszolajat hevítünk, amennyi ellepi a golyókat, és fakanaállal többször megmozgatva, minden oldalukon pirosra sütjük a pöfetegeket.
- A kész golyóbisokat konyhai törlőpapírra szedjük, hogy leitatssukk róluk a fölösleges zsiradékot.
- A tálaláshoz a tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával, a felaprított lila hagymával, és a csalamádéval, valamint a bébiuborkával együtt a puffancsokhoz kínáljuk.
- A masszához aprított zöldfűszereket, fokhagymát is keverhetünk.
- Édesen is ehetjük – a savanykás lekvárok kifejezetten illenek hozzá (pl. meggydzsem, bodzalekvár, ribizlilekvár). Ez esetben egy kicsit kevesebb sóval készítsük!
Óóóóó... :D De jó, hogy eszembe juttattad! Akkor egyszer megcsináltam, de azóta ráfelejtettem. :) Csodás kis gömböcöket sütöttél. Fú... de éhes lettem. :) De klassz, hogy most már itt mindig megtalálom a receptet. Kérek szépen párat! ...lehet tejföllel?
VálaszTörlésJuj, de jó, akkor tudod, miről beszélek! :) Persze, hogy kérhetsz tejfölöset, szerintem is úgy az igazi. :D
Törlésa FB posztod óta már 2x kellett megsütnöm, holnap reggel lesz a 3. alkalom. nyúz érte a család. köszi a receptet. :)
VálaszTörlésÓóóóóó, de jóóó! Most itt vigyorgok, úgy örülök neki! Klassz, hogy ennyire ízlik a családnak a golyóbis. Köszi, hogy megírtad.
TörlésHa szabad, akkor ajánlom figyelmedbe a sajtos krumplikrokettemet, mert az is hasonló. Nem muszáj hagymás-borsos krumplipüréből készíteni, sima krumplipüréből is jó. Én ma maradék tejfölös püréből csináltam. Mit ne mondjak, az is etette magát nagyon. :)
hagyma és krumpli, meg püré. simán. a 2 éves is imádja, csak neki kevesebb bors kerül bele. :) én a röszti bármilyen változatával vagyok így. jöhet bármikor. :) köszi, meg fogom nézni.
VálaszTörlésvisszajelzés: a sajt egy részét (10 dkg) juhtúróra cseréltem és kevés aprított petrezselymet kevertem bele. a végén egy csipetnyi füstölt paprikával szórtam meg. így is isteni lett. :-)
VálaszTörlésHúha! Nagyon jól hangzik! Ez a szép a főzésben: mindenki a maga szájíze szerint tudja alakítani az ételt, és kisül belőle szuper jó. :)
Törlés:D Hát itt vannak újra! :) Nagyon kis guszta gömböcöket gyártottál (megint).
VálaszTörlésHa lehet, vacsorára szeretnék kérni párat. ...tejföllel... :D
Ö ö... igen. :D Ezek mindig visszagurulnak, akarom mondani, gyakran visszatérő étek nálunk. :) Bár pont az utóbbi időben alakult úgy, hogy elfelejtettem, és sokáig nem készítettem, de most végre megint. Így neked is tudok küldeni belőle sok-sok tejföllel és egyébbel, ami illik hozzá. ;)
Törlés