2013. november 13., szerda

Fűszeres-sajtos kenyér






Az utóbbi időben állandóan kalácshoz hasonló tésztájú „Ági-zsömlét” sütök, és a kenyér valahogy háttérbe szorult. Pedig milyen jó látni, amikor kisül és az ember kíváncsian és mohón megszegi, hogy vajon milyen lett a belseje – az ízéről nem is beszélve. Így aztán most megint kenyeret készítettem, és örömmel kísérleteztem a hozzávalókkal. Az eredmény egy finom, fűszeres kenyér lett, amit jóízűen falatoztam ebéd gyanánt egy kis vajjal, szalámival és lila hagymával.











Hozzávalók 35 cm-es sütőformához:

45 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 púpozott tk őrölt kömény
1 ek majoránna
1 csapott ek só
10 dkg reszelt trappista sajt
2 ek olívaolaj
3 dkg élesztő
1 tk cukor
1 dl tej
kb. 2,5 dl víz

elkészítés:

  1. A langyos, cukros tejben simára keverjük az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszteket elvegyítjük a fűszerekkel és a sajttal, majd az olajjal, a felfuttatott élesztővel és a langyos vízzel együtt lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A tésztát finoman átgyúrjuk és további fél órán át kelesztjük.
  4. Lisztezett felületre borítjuk, kezünkkel téglalap alakúra kihúzzuk úgy, hogy az egyik oldala akkora legyen, mint a sütőformánk.
  5. Feltekerjük, a végeit megformázzuk, kivajazott-kilisztezett sütőformába tesszük, tetejét meghintjük liszttel, 3 helyen ferdén bevágjuk és letakarva 20 percig pihentetjük. Ezután kevés vízzel megspricceljük.
  6. 220°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, majd visszavesszük a hőfokot 190°C-ra és megsütjük a kenyeret.
  7. 2-3 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük belőle és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

















2 megjegyzés:

  1. De szép lett! :D Idáig érzem az illatát. ...hmmmm ez aztán a nekem való kenyérke! :D Kérek szépen pár szeletet reggelire!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ágikám, neked bármiből és bármikor nagyon szívesen küldök! Örülök, hogy tetszik! Amúgy ez az a kenyér, amiről beszéltem. ;)

      Törlés