2013. október 24., csütörtök

Csibemájas csirketokány paprikásan






Reggel kiolvasztottam egy adag csirkemellet és csirkemájat, de még nem tudtam, mihez kezdjek vele, ezért aztán ez az étel menet közben alakult ki. Amikor a húst csíkokra vágtam, még fogalmam sem volt, mi lesz belőle. A hűtőből aztán előkerült egy kis zöldpaprika és paradicsom, és akkor döntöttem el, hogy valami ragufélét készítek. Végül tokánynak neveztem el.
A tokányba eredetileg nem tesznek pirospaprikát, a bors és a majoránna határozza meg ui. ezt az ételfajtát, de én mégis belecsempésztem egy leheletnyit, mondván, hogy úgy sem rontja el. Ez a majdnem lecsós alap sem jellemző a tokányra, de az a kevés zöldpaprika és paradicsom, amit beletettem, nem olyan hangsúlyos, csupán kellemes ízt ad az ételnek.
Legközelebb kipróbálom sertéshús+sertésmájjal is, mert én még mindig disznóhúspárti vagyok.







Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg csirkemell
30 dkg csibemáj
10 dkg húsosabb főtt, füstölt császárszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1 kisebb zöldpaprika
1 közepes fej paradicsom
1 tk őrölt pirospaprika
fokhagymasó
őrölt fekete bors
majoránna
1 ek mangalicazsír
1 ek tejföl (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A húst megmossuk, megszárítjuk, tokányra, azaz vékony csíkokra vágjuk és megszórjuk fokhagymasóval. Átforgatjuk, majd félretesszük.
  2. A májat megmossuk, lecsepegtetjük, fokhagymasóval, borssal és majoránnával fűszerezzük. Félretesszük.
  3. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vagy finomra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és vékony karikákra szeljük. A paradicsomot meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A szalonnát csíkokra szeljük.
  4. Egy serpenyőben zsírt hevítünk és a szalonnát enyhén átpirítjuk.
  5. Rátesszük a hagymát, 1-2 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, átforgatjuk, pár percig pároljuk, majd felöntjük kevés vízzel és puhára főzzük.
  6. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, majd rátesszük a húst és fehéredésig sütjük.
  7. Hozzáadjuk a májat is és ha már félig kész, belekeverjük a tejfölt (de anélkül is finom) és készre sütjük.
  8. Köretnek rizst vagy krumplipürét készítünk.

Megjegyzés:
A tokány valójában úgy készül, hogy a csíkokra vágott szalonnát kissé megpirítjuk, hogy kiengedje a zsírját, majd ezen a zsíron kis lángon megfonnyasztjuk a szintén csíkokra szelt hagymát (nem pirítjuk) Ezután rátesszük a rostjaira merőlegesen felcsíkozott húst, fehéredésig sütjük, majd felöntjük vízzel, és fedő alatt készre pároljuk.
Őrölt pirospaprikát nem szokás a tokányba tenni.






2 megjegyzés:

  1. Hűű...ez nagyon-nagyon finom lehet! :) Jók az ilyen "menet közben kialakul" ételek! ...most éhes lettem! :D

    VálaszTörlés
  2. Bíztam benne, hogy neked ez bejön, és örülök, ha már így a képek alapján is ezt gondolod. :) Mostanában nagyon-nagyon nehezen találom ki, hogy mit főzzek, mindig izgulok, hogy valami jó süljön ki a menet közben alakult ötletből. :)

    VálaszTörlés