2013. augusztus 29., csütörtök

Túrószuflé






Évek óta terveztem, hogy felfújtat készítek, de soha nem került rá sor, pedig jó pár recit elolvastam, és találtam is nekem tetszőeket. Most, hogy volt itthon még maradék túróm, adódott a lehetőség, hogy végre nekiálljak. Annak idején mindenképp a túrószuflét akartam legelőször kipróbálni, így most valóban ezzel kezdem a felfújtak sorát, mert az már biztos, hogy nem ez volt a legutolsó alkalom, hogy készítettem. Nekünk nagyon ízlett, nem is értem, miért vártam vele annyi ideig.
Utólag úgy látom, hogy az én bögréim túl nagyok voltak (2 decisek), a krémet pedig háromfelé osztottam, ezért a szuflé éppen hogy csak a forma fölé emelkedett, és mire lefotóztam, majdnem teljesen össze is esett. Fotózáskor pedig elfelejtettem belekanalazni, pedig akkor jobban látszódott volna a szuflé állaga.
Azt javaslom, hogy vagy csak kétfelé ossza a krémet, aki kedvet érez hozzá, vagy 4 kisebb formát válasszon.







Hozzávalók 3-4 személyre: 

25 dkg sovány túró
3 dkg búzadara
5 dkg puha vaj
6 dkg cukor
3 tojás
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 cs. vaníliás cukor
1 ek puha vaj + 1 ek kristálycukor a formák kikenéséhez
porcukor a szóráshoz

elkészítés:


  1. Egy tálba szűrőt teszünk, kibéleljük konyhai törlőkendővel vagy konyharuhával, beletesszük az összetört túrót és 2-3 órán át csepegtetjük.
  2. 2 db 2 dl-es vagy 4 db 1,5 dl-es szufléformát kikenünk vajjal és mind az aljukat, mind az oldalaikat megszórjuk kristálycukorral.
  3. A vajat a cukorral krémesre keverjük, belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, a tojássárgájákat egyenként hozzáadjuk, majd a lecsepegtetett túrót és a búzadarát is belekeverjük.
  4. A tojásfehérjét egy csipet sóval félig felverjük, majd a vaníliás cukrot is beleszórva kemény habbá verjük és óvatosan a túrós masszához forgatjuk.
  5. A szufléalapot a formákba vagy hőálló bögrékbe töltjük úgy, hogy 1 cm-rel a formák széle alatt legyen.
  6. A formákat jénai tálba tesszük, amit félig felengedünk forró vízzel, és előmelegített sütőbe toljuk. (A sütőt közben tilos nyitogatni, különben a felfújt összeesik.)
  7. Ha a teteje pírt kap, kivesszük a sütőből és megszórjuk porcukorral.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (vagy hőlégkeveréses 175°C) 
sütési idő: kb. 30 perc







4 megjegyzés:

  1. Ó, de szépek lettek! Ha legközelebb készítesz, csak szólj, szívesen belekanalazok! ;)

    VálaszTörlés
  2. Ó, hát ez csodás lett így is. Rajongok az ilyen könnyed desszertekért. A fotók is lenyűgözőek, visszaadják a lényeget.

    VálaszTörlés
  3. Cuki vagy, köszi! :) Naná, hogy szólok, akár át is jöhetsz, és tartod a kanalat. :D

    VálaszTörlés
  4. Kedves vagy Nea, köszönöm! Örülök, hogy tetszik, bár én pont a lényeget hiányolom, mire lefotóztam, visszabújt a szuflé. :D

    VálaszTörlés