2013. július 29., hétfő

Sajttal töltött húsos-kolbászos pizzácskák tejfölös alappal





Pizzaimádatunk töretlen, de mivel képtelen vagyok überelni azt a magyaros pizzát, amit rendelni szoktunk, ezért itthon nem szoktam készíteni. Eddig csak két alkalommal veselkedtem neki, jó is lett az eredmény, de mégse közelítette meg azt a bizonyosat. A régi, rozzant sütőnk nem is volt alkalmas kelt tészták sütésére, de mivel nemrég egy csudaklassz villanysütő került a helyére, és leteszteltem már egyéb kelt tésztákon, most bátorságot éreztem a pizzasütéshez is. Ezúttal nem hagyományos pizzamártással készítettem, hanem tejfölös alappal, mert egyszer már kóstoltam ilyet, és nagyon ízlett. A tészta szélének sajttal való megtöltése is izgatta a fantáziámat, ezért vegyítettem a kettőt. Az eredménnyel nagyon elégedett voltam, hipp-hopp bepusziltuk mind a 4 bébi buci pizzát – nem volt nehéz. És a poén a végén az volt, hogy a Kutyafül mintegy vallomásként elárulta, hogy mégis csak sikerült túlszárnyalni a kedvenc pizzánkat. :D Ez ám a dicséret!




Hozzávalók 4 darab, kb. 13 cm átmérőjű pizzához:

Tésztához:
25 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. só
1 tk. bazsalikom
1,5 ek. olívaolaj

Tejfölös alaphoz:
2 púpozott ek. tejföl
1 mk. nyers, darált csípős paprika vagy ½ mk. őrölt csili

Feltéthez és a töltelékhez:
15 dkg maradék sült csirkehús (nálam grillfűszeres)
5 dkg csípős kolbász
15 dkg házi füstölt sajt, reszelve + 3 dkg a tetejére
1 szelet bacon

elkészítés:

  1. Az élesztőt simára keverjük a cukros, langyos vízben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a sóval, a bazsalikommal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, négyfelé osztjuk, és 18 cm átmérőjű lapokra nyújtjuk.
  4. A tészta szélétől kicsit beljebb, körben elosztjuk a reszelt sajtot, a széleket ráhajtjuk a sajtra, jól lenyomkodjuk, és letakarva addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik.
  5. Amíg a tészta pihen, a sült húst és a kolbászt felkockázzuk és serpenyőben összesütjük.
  6. Az alaphoz a tejfölt összekeverjük a csípős paprikával. A bacont felszeleteljük.
  7. A pizzácskák közepét megkenjük a csípős tejföllel (kicsit felkenhetjük a tészta széleire is), a tölteléket a tésztafészkekbe kanalazzuk, kevés sajtot szórunk rá, és elosztjuk rajta a húsos szalonnát. Előmelegített sütőben megsütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc




4 megjegyzés:

  1. Hűű, ez tényleg nagyon finom lehet! Hasonló okból nem sütök én sem pizzát itthon, mert finom, de a rendelős csak jobb... Ezt viszont kipróbálom! :-)

    VálaszTörlés
  2. No most még egyszer alaposan áttanulmányoztam ezeket a csodahelyes kis pizzákat! Nagyon ügyi vagy! A sajttal töltött tésztaszél nálunk is menő. :) Nem is csodálom, hogy simán becsápoltátok mindet, mert nagyon finomak lehettek! :D

    VálaszTörlés
  3. Köszi Zsuzska! Igen-igen eddig nálunk is a rendelős volt a favorit, de elárulom, hogy ennek a kis pizzának a tésztája szerintük még jobb is lett az éttermiénél. Sőt, azóta megsütöttem a kedvenc pizzánkat is, majd figyeld, mert hamarosan felteszem azt is. Mindkettőt érdemes lesz majd megsütnöd. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Ágicám, nagyon ari vagy! Ez a sajtos szél tök izgi, imádtam betöltögetni, gyönyörködtem a még nyers, töltött szélű pizzácskákban már akkor is, amikor még nem tettem rá a feltétet, éreztem, hogy imádni fogjuk. :)

    VálaszTörlés