2013. május 21., kedd

BodzaszörpNincs másik olyan üdítőital, amit jobban szeretnék a bodzalénél! Anya gyerekkoromban és később is sokszor készített, és én minden alkalommal rácsodálkoztam, hogy milyen csodálatos ízű, és megállapítottam, hogy semmi sem változott, ez az én nagy kedvencem. Aztán felnőttként már alig-alig volt szerencsém a házi készítésű bodzaléhez.
Külföldi tartózkodásom ideje alatt, amikor a polcon észrevettem a Holunderblütensirupot, nagy volt a boldogság, és amíg kint dolgoztam, folyamatosan fogyasztottam. Amióta azonban újra itthon élek – és ennek már jó pár éve - egyszer sem ittam a szívemnek kedves üdítőből.
Valahogy mindig lecsúsztunk a bodzaszezonról, hiába fogadtuk meg minden éveben, hogy na most aztán...
Idén szerencsére nem feledkeztem meg róla - a Kutyánszkival fogtuk magunkat, bevágtuk magunkat a kocsiba, és felkerestük azt a helyet, ahol sok bodzabokor szegélyezi az utat.
Teleszedtünk egy hatalmas zacskót ezzel a csodás virággal, és vittünk belőle a barátnőmnek is, akit sikerült boldoggá tennünk vele, ui. kiderült, hogy neki is ez az egyik kedvenc itala.
Hazaérve kikérdeztem Anyát a bodzaszörpkészítés rejtelmeiről. Azonnal neki is fogtam a pofon egyszerű műveletsorozatnak, és lelki szemeim előtt láttam, ahogy örömmel kortyolom az ínycsiklandó nedűt. Már csak ki kellett várni azt a pár napot, amíg a bodzaíz kioldódik a vízben, és imádkoztam, hogy föl ne forrjon közben. Tökéletes lett - a bodzavirág zamatát semmi sem múlja fölül.
Hozzávalók 3 liter szörphöz:

20 nagy bodzavirág
2 kg cukor
50 g citromsav
2 kezeletlen citrom
2 l víz

elkészítés:

 1. A bodzavirágokat lefelé tartva, finom mozdulattal megrázzuk, hogy kihulljanak belőle a szirmok között esetlegesen megbúvó rovarok.
 2. A virágok szárát ollóval lemetsszük úgy, hogy a virágernyők ne hulljanak szét.
 3. A sziruphoz a cukrot nagy lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, és felforraljuk. Kicsit hűlni hagyjuk.
 4. A citromokat megmossuk, megszárítjuk, egy másik lábasba vagy egy jó nagy befőttesüvegbe reszeljük az egyik citrom héját, és beletesszük a felkarikázott citromokat.
 5. Beleszórjuk a citromsavat, a virágokat, felöntjük a meleg sziruppal, és teljesen kihűtjük. A lábast befedjük, és napfénytől védett, hűvös helyen 3-4 napig áztatjuk.
 6. A kész szörpöt átszűrjük, jól zárható, tiszta üvegekbe töltjük, és felhasználásig hűtőben vagy pincében tároljuk. (Előzőleg dunsztolhatjuk is.)
 7. Csapvízzel, ásványvízzel vagy szódával tetszés szerinti arányban hígítjuk.
Megjegyzés:
Ha forgalmas út mellett szedjük a bodzát, érdemes megmosni a virágfejeket, hogy megszabadítsuk a kipufogógáz okozta szennyeződésektől. Sajnos emiatt kárba vész a virágpor és az aroma, ezért igyekezzünk olyan helyen szedni a virágot, ami távolabb esik az úttól.
A virágok szárát minden esetben vágjuk le, nehogy keserű legyen tőle a szörpünk!


2 megjegyzés:

 1. :D Imádjuk! Csodás fotók, mint mindig! ;)

  VálaszTörlés
 2. Tudtam én! :) ...és köszi, igyekeztem úgy fotózni, hogy látszódjon, mennyire imádom. :D :D :D

  VálaszTörlés