2013. április 8., hétfő

Metélőhagymás-csilis csavart kenyér


 


Apjukom megkérdezte, ma milyen kenyeret fogok sütni – „Hmmm, még fogalmam sincs, majd kitalálok valamit.” - hangzott a válaszom. Aztán gyorsan megszületett az ötlet – teszek bele egy kis ezt meg azt, de mégis olyat, ami eltér az eddig sütöttektől. Így került bele ezúttal csili és metélőhagyma, és közben kitaláltam a formáját is, amihez egy újonnan vásárolt zománcos sütőforma adta az ötletet. Amikor megsült a kenyér, nagy izgalommal szegtem meg, de aztán csüggedten nézegettem a kenyérszelet mintázatát, ui. az nem is lett olyan különleges, mint amire számítottam. Az íze és az állaga viszont... huhuhúúú, azt hiszem, sosem sütöttem még ennél finomabb kenyeret, pedig ez már a sokadik dagasztás eredménye. A héja csak úgy ropog, a tésztája ruganyos, és a csili kellemesen érződik benne. A Kutyafül igen jót reggelizett belőle.
Az új sütőforma pedig nagyon jól vizsgázott – hiába, a régi típusú zománcos cuccoknál nincs is jobb!











Hozzávalók 35 cm-es kenyérsütő formához: 

40 dkg fehér kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek metélőhagyma
1 csapott ek só
1 jó mk csili cayenne
10 dkg tejföl
1 ek olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos víz
1 ek méz
napraforgóolaj a kenéshez

elkészítés:


  1. A liszteket egy tálban a sóval és a fűszerekkel elvegyítjük.
  2. A tejfölt 2 dl vízben megmelegítjük és hozzákeverjük az olívaolajat.
  3. Az élesztőt letakarva felfuttatjuk 1 dl mézes, langyos vízben, majd a tejfölös-olajos vízzel együtt a liszthez adjuk.
  4. Lágy tésztává dagasztjuk és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Ha a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk és téglalappá nyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala 35 cm hosszú legyen.
  6. A tésztalapot letakarjuk és 15 perc pihentetés után a hosszabbik oldalainál fogva mindkét irányból feltekerjük, mintha pávaszemet készítenénk, csak a széleket egészen a tészta közepéig tekerjük.
  7. A kenyértésztát óvatosan megfordítjuk, hogy a hajtás alulra kerüljön, és kicsit elegyengetjük, hogy takarosabb legyen.
  8. A sütőforma aljába sütőpapírt teszünk, belefektetjük a kenyeret, ollóval mintákat vágunk a tésztába és letakarva további 20 percig kelesztjük.
  9. Ezután a tetejét megkenjük olajjal és előmelegített sütőben készre sütjük. A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.


sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc












4 megjegyzés:

  1. Juhúúúúúú! Nem hiszed el, de "sütőforma-tesók" lettünk! :D Nekem is van ilyenem, és imádom. Nagyon fogod szeretni, az biztos! Főleg, hogy ilyen jól sikerült a felavatása!:) Tuti nagyon finom lett a kenyér... Biztos vagyok benne, hogy már tudod, hogy hozd ki még jobban a mintáját. :D Amúgy a fotón klasszul látszik, hogy szét lehet tekergetni a tésztáját. Ügyi vagy!

    VálaszTörlés
  2. De aranyos vagy, köszi! :) És hogy neked is ilyen formád van - tök jó! Én máris megszerettem, szóval biztos vagyok benne, hogy a jövőben is igazad lesz vele kapcsolatban. Egyébként nem próbáltam széttekerni a szeletet, de ha kennék közé valamit, akkor tuti meg lehetne tenni, mert akkor nem kelne össze.

    VálaszTörlés
  3. Az az igazság, hogy nálunk a forma sokszor nem fedi a beltartalmat. Mert ez utóbbi sokkal finomabb! Szerintem a kenyér formája csodás, a sütőformát irigyelem, a kenyeret megkóstoltam volna! :-)) Ma nekem is sütnöm kell, s még én sem tudom mit, de az biztos, hogy most simán élesztős lesz. Tegnap este nem volt erőm még öregtésztát készíteni, annyit kertészkedtünk. :-))

    VálaszTörlés
  4. :))) Örülök, hogy tetszik, kedves Gionetta! Én még sosem készítettem kenyeret öregtésztával, de régóta kacérkodom a gondolattal.
    Ha tegnap kikertészkedtétek magatokat, akkor itt az idő a pihenésre, dagassz be egy kis kenyértésztát! ;) Majd figyelem a blogon, hátha fel is teszed.

    VálaszTörlés