2013. február 21., csütörtök

Csavart, rozsos "patkó" magvakkal


 


Ma nem volt túl sok kedvem a főzéshez, ezért virsliebédet terveztem. Sajnos a kenyér azonban elfogyott, de nélküle nem lehet olyan jóízűt enni a virsliből.
Régen készítettem magos kenyeret, ill. péksütit, ezért ma feltétlenül olyan finomságot akartam sütni, ami magokat tartalmaz. Eredetileg kenyérrúdnak indult, de a csavarás miatt kirúgta magát. Így lett belőle patkó, mert az megtartja a csavart formát.
Hú, de jót ettünk belőle!
Ági barátnőmnek nagy szeretettel ajánlom, és nem csak azért, mert duplán van jelen! ;) :D






Hozzávalók 8 patkóhoz:

35 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dkg aprított tökmag
2 ek. lenmag
2 ek. tökmagolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz
1 ek. méz
kevés napraforgóolaj a kenéshez
sima liszt a szóráshoz

elkészítés:

  1. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval és a magvakkal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tökmagolajat, valamint a maradék vizet, és lágy tésztává dagasztjuk.
  2. Letakarva duplájára kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. (Nyersen nálam darabonként 118 grammosak lettek.)
  3. Rudakká sodorjuk, csavarunk rajtuk (így lesz majd foszlós), és patkó alakúra formázzuk.
  4. A tetejüket megkenjük napraforgóolajjal, meghintjük liszttel, sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és még 15-20 percig háztartási fólia + konyharuha alatt pihentetjük.
  5. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, a péksütiket 5 percig ezen a hőfokon sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 190°C-ra csökkentve pirosra sütjük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc








A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.


6 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan jól néznek ki! Gondolom ugyanilyen finomak is voltak! Nagyon tetszenek! :) Puszi: Ági

    VálaszTörlés
  2. Köszi, köszi! Örülök, hogy tetszik. :-) Tényleg nagyon fincsi. Még van belőle 2 db, de nem sokáig. Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Naná, hogy tetszik! Viccelsz? Gondolom mostanra már egy csücsök sem maradt. Muszáj leszek sütni már csak hivatalból is! :D Puszi: Á

    VálaszTörlés
  4. Direkt azért ajánlottam neked, mert te profi kelt tésztás vagy, ráadásul még meg is érdemled az ajánlgatást. :-)

    VálaszTörlés
  5. De aranyos vagy! Most elpirultam. ;)

    VálaszTörlés
  6. Na né mán', ne pirulj, inkább bólogass, mert biza' ügyi vagyol! ;-)

    VálaszTörlés