2013. február 21., csütörtök

Csavart, rozsos "patkó" magvakkal





Ma nem volt túl sok kedvem a főzéshez, ezért virsliebédet terveztem. Sajnos a kenyér azonban elfogyott, de nélküle nem lehet olyan jóízűt enni a virsliből.
Régen készítettem magos kenyeret, ill. péksütit, ezért ma feltétlenül olyan finomságot akartam sütni, ami magokat tartalmaz. Eredetileg kenyérrúdnak indult, de a csavarás miatt kirúgta magát. Így lett belőle patkó, mert az megtartja a csavart formát.
Hú, de jót ettünk belőle!
Ági barátnőmnek nagy szeretettel ajánlom, és nem csak azért, mert duplán van jelen! ;) :D










Hozzávalók 8 patkóhoz:

35 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dkg aprított tökmag
2 ek lenmag
2 ek tökmagolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz
1 ek méz
kevés napraforgóolaj a kenéshez
sima liszt a szóráshoz

elkészítés:


  1. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval és a magvakkal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tökmagolajat, valamint a maradék vizet és lágy tésztává dagasztjuk.
  2. Letakarva duplájára kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. (Nyersen nálam darabonként 118 grammosak lettek.)
  3. Rudakká sodorjuk, csavarunk rajtuk (így lesz majd foszlós) és patkó alakúra formázzuk.
  4. Tetejüket megkenjük napraforgó olajjal, meghintjük liszttel, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és még 15-20 percig háztartási fólia + konyharuha alatt pihentetjük.
  5. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, a péksütiket 5 percig ezen a hőfokon sütjük, majd a sütő hőmérsékletét csökkentve pirosra sütjük.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc





 







6 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan jól néznek ki! Gondolom ugyanilyen finomak is voltak! Nagyon tetszenek! :) Puszi: Ági

    VálaszTörlés
  2. Köszi, köszi! Örülök, hogy tetszik. :-) Tényleg nagyon fincsi. Még van belőle 2 db, de nem sokáig. Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Naná, hogy tetszik! Viccelsz? Gondolom mostanra már egy csücsök sem maradt. Muszáj leszek sütni már csak hivatalból is! :D Puszi: Á

    VálaszTörlés
  4. Direkt azért ajánlottam neked, mert te profi kelt tésztás vagy, ráadásul még meg is érdemled az ajánlgatást. :-)

    VálaszTörlés
  5. De aranyos vagy! Most elpirultam. ;)

    VálaszTörlés
  6. Na né mán', ne pirulj, inkább bólogass, mert biza' ügyi vagyol! ;-)

    VálaszTörlés