2013. december 16., hétfő

Tűzdelt csirkemell baconben, paprikamártással






Van az úgy, hogy az ember azt gondolja, nincs semmi ihlete, hogy mit főzzön aznap, aztán valahogy mégis magától kialakul. Én így jártam ezzel az étellel, s még ha nincs is benne nagy ördöngösség, az egyik eleme olyan jó ötletnek bizonyult, hogy tuti elkészül még egy párszor.
Ez a „Múzsa csókja” pedig most a paprikamártás lett, amit a hűtőben árválkodó, méltatlanul ott felejtett pritamin paprikának köszönhetek. Szegénykém szerencsére még jól tartotta magát, de mivel a baconbe tekert hús ízileg nem valami erőteljes, ezért tennem kellett róla, hogy valahogy feldobjam. Így született meg ez a szerintem csoda finom mártás.
Paprikát egyébként nem először dinsztelek zsíron, de eddig csak rántottába vagy pizzára tettem más egyebek társaságában. Milyen jó, hogy most már mártásnak is felhasználhatom!
Tényleg ajánlom mindenkinek. :) Mi rizst ettünk mellé.












Hozzávalók 2 személyre:

1 egész csirkemellfilé
őrölt fekete bors

2 kövér gerezd fokhagyma
8 szelet főtt, füstölt bacon (húsosabb fajta)
pici zsír a sütéshez

Paprikamártáshoz:
1 pritamin paprika
1 csapott ek mangalicazsír
1 csapott ek liszt
2 dl tejszín
őrölt fehér bors


elkészítés:

  1. A fokhagymát megtisztítjuk és tüskékre vágjuk.
  2. Az egész csirkemellet kettévágjuk, éles késsel több helyen bemetsszük és megtűzdeljük a fokhagymával.
  3. Sóval-borssal fűszerezzük, majd alájuk teszünk 4-4 szelet bacont, és ferdén ráhajtjuk, hogy mindenhol fedje a húst.
  4. Egy hőálló tálat vékonyan kizsírozunk, belefektetjük a fél melleket, és előmelegített sütőben pirulásig sütjük. (Fordíthatunk is rajtuk, hogy mindenhol egyenletesen süljön a szalonna.)
  5. Közben elkészítjük a mártást: a paprikát megmossuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket pedig felkockázzuk.
  6. Egy serpenyőben a zsíron megdinszteljük, majd sózzuk-borsozzuk, lisztet szórunk rá, elkeverjük, felöntjük a tejszínnel, besűrítjük, végül botmixerrel pépesítjük.
  7. A húst kicsit hűlni hagyjuk, majd rézsútosan felszeleteljük és meglocsoljuk a mártással.



sütési hőfok: 200°C

sütési mód: alul-felül sütés

sütési idő: kb. 40 perc










2 megjegyzés:

  1. hmmmm... de guszta! Már érzem is a számban a mártás ízét! :D Jó, hogy jönnek a Múzsák, aztán egyszer csak homlokon csókolnak! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a mártás sztem neked nagyon ízlene. Örülök, hogy már képről is tetszik. :) Bizony, a Múzsára nagy szüksége van egy gasztrobloggernek is, főleg mostanában, hogy egyre nehezebben találom ki, mit főzzek. A csirkemell már 1000 féleképpen fel lett tálalva, úgyhogy kifejezetten örültem, hogy létrejött egy 1001. verzió is. :D

      Törlés