2013. október 21., hétfő

Lenmagos, vágott zsemle


 



Jó ideje szinte csak Ági barátnőm hamburgerzsömléjét sütöm - talán már 100. alkalommal -, annyira meg vagyunk elégedve vele, és az elmúlt hetekben csak egyszer készítettem másféle péksütit. Most megint kenyérhez hasonló tésztájú keltre vágytam, ezért vegyítettem az itthon fellelhető maradék liszteket. Eszem ágában sem volt lefotózni és feltenni a blogra ezt a receptet, de olyan finomra sikerültek a zsemlék, hogy nem bírtam megállni, hogy ne mutogassam őket – hátha látszik is rajta, hogy jó ízűek. :D Extra puha lett, úgyhogy tényleg dagadt a mellem a büszkeségtől. Ennél már csak a kovászos változat lehet jobb, aminek a készítésben Fahéj barátnőm jeleskedik. Ezt a zsemlét ezért most elsősorban neki ajánlom: drága Fahéj, próbáld ki kovásszal, és kérlek, majd referálj az eredményről! Tudom, hogy kovásszal klasszisokkal jobb lesz. ;)
Másodsorban pedig Áginak küldöm: Ágikám, próbáld ki te is, hátha úgy fogod szeretni, ahogy mi a te hambizsömidet (...amit nehéz lenne túlszárnyalni)!
És nem utolsó sorban természetesen mindenki másnak is ajánlom, aki otthon süti a kenyeret és péksüteményeket, vagy még csak most készül életében először kelt tésztát dagasztani.









Hozzávalók 10 darabhoz: 

30 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek lenmag
2 ek napraforgóolaj
1 jó tk só
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
2 dl víz
1 mk cukor
napraforgóolaj a kenéshez

elkészítés:


  1. A tejet a vízzel együtt meglangyosítjuk. Az élesztőt simára keverjük 1 dl langyos, cukros, tejes vízben és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszteket elvegyítjük a sóval és a lenmaggal, majd a felfuttatott élesztővel, a maradék folyadékkal és az olajjal együtt közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. (Én a hűvösebb idő beálltával csukott ajtajú sütőben kelesztem háztartási fóliával és konyharuhával letakarva.)
  3. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, gombócokat gömbölygetünk belőlük, majd rudakká sodorjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, tetejüket hosszában bevágjuk és letakarva még 20 percig kelesztjük.
  5. Megkenjük olajjal és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.



sütési hőfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc













8 megjegyzés:

  1. Csodás! :D Drága vagy, köszönöm a kedves ajánlást! Olyan szépek ezek a zsömik, látszik rajtuk, hogy szeretettel készültek! :) ♥

    VálaszTörlés
  2. De jó, itt vigyorgok. :) Köszönöm! A te hambizsömijeiden gyakoroltam ki a formázást, mert mindig olyanra alakítom őket, mint most ezeket a vágott zsemléket. Remélem, ízleni fog neked majd.

    VálaszTörlés
  3. Meseszépek lettek! :) Mivel gyorsan kellett valami péksüti, és nem volt öregtésztám, hát nekiálltam én is! Most kel, nagyon kíváncsi vagyok rá! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, Évi, ennek nagyon örülök! Most aztán izgulok, hogy neked hogy fog ízleni. Ugye megírod majd!? Jó étvágyat kívánok hozzá!

      Törlés
  4. Szia :) Én is megcsináltam, csak nekem sűrűbb lett a belseje. Mit ronthattam el? De egyébként isteni finom :) Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! De örülök, hogy megsütötted! Sajnálom viszont, hogy sűrűbb lett. Lehet, hogy nem kelt meg eléggé? Javaslom, hogy ebben a hideg időben a tésztát egy tálban tedd langyos sütőbe, takard be fóliával és konyharuhával, és így keleszd meg. Formázás után is mindenképp keleszteni kell, akkor jóval levegősebb lesz. DE az is lehet, hogy kicsit kemény lett a tésztád. A lisztek nem egyformák, némelyik több folyadékot is fel tud venni. Ezt neked kell kitapasztalnod. De remélem, legközelebb úgy sikerül, ahogy szeretnéd! :) Drukkolok!

      Törlés
  5. Ezt a receptedet is megcsináltam.Nagyon finom lett ,nagyon jó az oldalad rendszeresen nézem :-)A Sárgarépafasírtot is megcsináltam az is szuper jó lett. Remélem sok finomságot teszel majd továbbra is fel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Emese! Nagyon örülök, hogy ízlett a zsemle! :) Jó érzés tudni, hogy rendszeresen nézelődsz a blogomon, mert számomra az a legfontosabb, hogy az olvasóim meg legyenek elégedve a receptekkel. Köszönöm, hogy megírtad, és további jó nézelődést nálam. :)

      Törlés