2013. szeptember 26.

Joghurtos, sós kifli teljes kiőrlésű lisztekből





Ági barátnőm nemrégiben olyan csini vajaskifliket tett fel a blogjára, hogy nem győztem bámulni és csodálni, annyira tökéletesek voltak. Tőle lestem el egy számomra addig ismeretlen kiflitekerési technikát. Pontosabban nem tekerte ő se másként, csak a tésztát nem egy nagy kör- vagy téglalapra nyújtotta, és aztán azt vágta cikkekre, hanem bucikká gömbölygette, és azokat egyenként oválisra nyújtotta, majd tekerte. Pontosan azt tette, amit én a magyaros pizzanyelvekkel, már ami a nyújtást illeti. Szóval a technika ismerős, csak nem kiflire alkalmazva. Úgyhogy most már csak tekernem kellett, hogy a tésztából tetszetős kifli legyen. :)
Az övéhez nagyon hasonló összetevőkből lévő kiflit én is készítettem már, nagy kedvenc volt nálunk egy időben, de aztán valahogy elmaradt, inkább kenyeret vagy zsemlét sütöttem. Látva azonban az ő kiflikéit, szinte azonnal el is készítettem az ő receptje szerint, és egyúttal bedagasztottam egy másik adagot is: háromféle lisztet vegyítettem, és joghurtot adtam hozzá.
Ezzel a kétféle kiflivel vártam haza az én szegény, fáradt Apjukomat, aki két napig vidéken dolgozott. Nagyon örült a friss péksütiknek, be is vacsorázott, aztán mély álomba zuhant
végre a saját ágyában –, lábánál a két macskuszával.
 
 
Hozzávalók 8 darabhoz:

35 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csapott ek. só
1 mk. cukor
5 dkg vaj + a kenéshez
2,5 dkg friss élesztő
2 dl natúr joghurt
1,5 dl tej
köménymag és nagy szemű só a szóráshoz

elkészítés:

  1. A langyos, cukros tejben, egy kevés lisztet is hozzáadva elkeverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. A joghurtot a vajjal együtt felmelegítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
  2. A felfutott élesztőt és a vajas joghurtot a sóval vegyített lisztkeverékhez öntjük, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, 8 gombócot formázunk belőle, és 15 perc pihentetés után mindet közel háromszög alakúra nyújtjuk.
  4. Egy tésztaháromszöget a két végénél fogva kissé széthúzunk, majd enyhén lefelé nyomva feltekerjük, és kifli formára meghajlítjuk. Így járunk el a többi tésztával is. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva jó negyedórát pihentetjük.
  5. A péksüteményeket lekenjük langyos olvasztott vajjal, megszórjuk nagy szemű sóval, köménymaggal, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc
 

 
 
 

4 megjegyzés:

  1. :) Úgy mosolyognak azok a kiflik, hogy mindjárt éhes leszek... Megint... :D Akárhányszor rájuk nézek mosoly ül az arcomra. ...és nagy, nagy köszi! ♥

    VálaszTörlés
  2. Á, kicsit se vigyorgok ám, de én attól, hogy örülsz, hogy ilyen jó tanítványod vagyok, meg attól, hogy nézegeted a kiflikéimet, akinek a tieid az anyukái. ;) Az elsődleges érdem téged illet, és az a minyimum, hogy ezért cserébe hozzád irányítom a nézelődőket. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Csilla! Bizony, ezek azok. Na nem mintha a bolti kifli nem lenne az, de azért mégsem az igazi. :) Remélem, egyszer megsütöd te is.

    VálaszTörlés