2013. szeptember 23., hétfő

Csokoládémousse-os piskótakocka





Megint kimaradt egy kis tojásfehérjém, ezért egyértelmű volt, hogy fehér piskóta lesz belőle. Csokimousse-t viszont még sosem csináltam, de most végre kipróbáltam. Amúgy is vágytam egy kis csokis sütire. A Kutyafül miatt szinte sosem készítek csokoládékrémes sütit – ő ui. nem szereti, de felkészítettem rá lelkileg, hogy ezúttal elsősorban magamnak szeretnék kedvezni. Titokban reménykedtem persze, hogy díjazni fogja a sütimet. Amikor a tészta széleit csinosítgattam, odajött hozzám és bekapott egy kis darabot... aztán még egyet és még egyet, míg végül szinte az összes levágott részt bepuszilta. Azt hiszem, nem kérdés, hogy ízlett neki. :D
Sajnos a készítés során most először úgy jártam, hogy a zselatin valamiért nagyobb darabokban összeállt a krémben, ezért szűrőn át kellett passzíroznom az egészet. Emiatt nem lett olyan szép levegős a mousse, mint ahogy azt terveztem.







Hozzávalók 28x18 cm-es tepsihez:

Csokimousse-hoz: 
10 dkg étcsokoládé (70%-os)
8 dkg tejcsokoládé (40%-os)
4 tojás
10 dkg cukor
1 dl tejszín
4 lap zselatin 

Piskótához: 
4 tojás fehérje
4 ek liszt
4 ek porcukor
1 mk sütőpor
csipet só
vaj és a liszt a forma kikenéséhez 

Díszítéshez:
cukrozatlan kakaópor

elkészítés:

  1. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a cukorral gőz fölött habosra keverjük.
  3. A csokit gőz fölött megolvasztjuk. A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk az olvasztott csokiban és ezt is a tojáskrémhez keverjük.
  4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a csokis tojáskrémhez forgatjuk.
  5. Ugyanígy járunk el a felvert tejszínnel is, majd a mousse-t hűtőben dermesztjük, amíg a piskótát elkészítjük.
  6. A piskótához a lisztet elvegyítjük a cukorral és a sütőporral, és a kemény habbá vert tojásfehérjéhez forgatjuk.
  7. A tepsi alját kivajazzuk-kilisztezzük, belesimítjuk a krémet és előmelegített sütőben megsütjük (nem lesz magas). Hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a tepsiből.
  8. A tészta széleit levágjuk, ráhalmozzuk a csokimousse-t, elsimítjuk, kockákra vágjuk és megszórjuk kakaóporral.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 20 perc










6 megjegyzés:

  1. Annyira, de annyira... Én is imádom a csokis süteményeket. :D Most elfalatoznék egy-két kockát ebből a finomságból! :D

    VálaszTörlés
  2. Ezt megint nagyon eltaláltad. Az a csokoládés krém a piskóta tetején, annyira jó lehet.

    VálaszTörlés
  3. Ágikám, rögvest küldök egy tálcával, és már falhatod is. ;) Örülök, hogy tetszik.

    VálaszTörlés
  4. Köszi Piroska, a csokikrémmel együtt örülünk a kedves szavaknak! :)

    VálaszTörlés
  5. Elkésztítendő! :-)) Mivel a csokit csak sütiben szeretem, de abban nagyon! :-))

    VálaszTörlés
  6. De jó, de jó, alig várom, hogy beszámolj az eredményről! :) Egyébként én sem nagyon eszem csokit, de sütiben imádom.

    VálaszTörlés