2013. július 17., szerda

Fokhagymás-csirkehúsos piték újhagymával





Tavaly, amikor megvettem a mini piteformákat, nagy buzgalommal készítettem édes, ill. sós pitéket. Aztán valahogy feledésbe merült a használatuk, pedig nagyon finom ételeket lehet ilyen módon asztalra tenni. Ráadásul olyan kis helyesek ezek a mini pitécskék. A minap megint eszembe jutottak a kis formák, mert az egyik bevásárló központban megláttam ezeket a szemnek kedves sütőformákat, csak eggyel nagyobb kiadásban. Nekem nagyon tetszenek, akár minik, akár kicsik, ezért vettem gyorsan egy szettet.
A tésztát már több alkalommal is felhasználtam, mert abszolút bevált, de most másféle töltelékkel készítettem. Boldogan kombinálnám zöldségekkel is ezt a finom tésztát, pl. brokkolival, spárgával, endíviával vagy mással, de félek, akkor nem ennénk meg, ezért maradok a húsos vagy ahhoz hasonló töltelékeknél. A zöldségrajongóknak azonban javaslom, hogy próbálják ki mindenfélével, ami szemüknek-szájuknak ingere.

Nekünk teljesen kihűlve ízlett a legjobban.








Hozzávalók 3 db 12 cm-es piteformához: 

Tésztához: 
20 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
½ mk só
csipet cukor
1 kisebb tojás
½ ek tej 

Töltelékhez: 
35 dkg csirkemellfilé
őrölt fehér bors

2,5 dkg vaj
3 szál újhagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
majoránna
½ csokor petrezselyem 

Öntethez: 
1,5 dl tejföl
1,5 dl tejszín
1 mk darált csípős paprika
1 tojás
1 tojássárgája


elkészítés:


  1. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a közepében egy kis mélyedést alakítunk ki.
  2. Beleütjük a tojást, kis kockákra vágva hozzáadjuk a vajat és az ujjainkkal elkeverjük.
  3. Apránként beledolgozzuk a lisztet, és a tejet is hozzáadva jól nyújtható tésztává gyúrjuk.
  4. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk (ezt formánként is megtehetjük) és a piteformákat mintának használva, azoknál 3 cm-rel nagyobb köröket rajzolunk.
  5. A tésztaköröket beleegyengetjük a formákba, a tészta alját villával megszurkáljuk és amíg a töltelék elkészül, háztartási fóliával lefedve hűtőbe tesszük.
  6. A töltelékhez a kétféle hagymát megtisztítjuk, az újhagymát karikára vágjuk, a fokhagymát pedig hajszálvékonyra szeleteljük. A húst nagyon kis kockákra vágjuk.
  7. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, rátesszük a hagymákat és üvegesre pároljuk.
  8. A húst sózzuk-borsozzuk, rátesszük a hagymás alapra és fehéredésig sütjük.
  9. Megszórjuk a majoránnával, kicsit még pirítunk rajta, végül beletépkedjük a petrezselymet és alaposan elkeverjük benne.
  10. Az öntethez a hozzávalókat jól összekeverjük.
  11. A tésztakosarakat 5-6 percig előmelegített sütőben 190°C-on elősütjük, majd a tésztákra egy kevés öntetet kanalazunk, a húst elosztjuk a formákban és a maradék öntetet rákanalazzuk a húsra.
  12. A sütő hőmérsékletét visszavesszük, a pitéket pirulásig sütjük, majd rácson kicsit hűlni hagyjuk, kivesszük a formából és még melegen vagy langyosan fogyasztjuk.


sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 20 perc














4 megjegyzés:

  1. Húúú.... Nagyon tetszik! Nekem is be kéne újítanom ilyen kis piteformákat. :D Ha lesznek, ezt tuti kipróbálom! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szívesen megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszenek! :) Szerintem van még a Tescoban. Nem tudom, miért, de hidegen nekünk sokkal jobban ízlett, de ez csak a mi véleményünk.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Judit, köszönöm szépen, aranyos vagy! Készítsd el te is, biztosan ízlene. :)

    VálaszTörlés