2013. május 14., kedd

Miniszendvicsek fasírttal







Kimondottan szeretem, ha megmarad egy kis rántott hús vagy fasírt, és jóízűen eszegetem kenyérrel vagy egyéb péksütivel. Most ugyan nem maradt egy darab sem az előző napi rántott husiból, de mivel vettünk darált húst, azonnal eszembe jutott a tegnap sütött gyökérkenyér, hogy milyen jó párosítás lenne egy kis fasírttal. Gyorsan el is készítettem, és már falatozhattuk is.
A kétféle „kenőanyag”, ami a húspogik alá került, még sosem szerepelt a szendvicses repertoáromban, de a jól bevált vaj helyett most valami mást szerettem volna. Mindkettő remekül harmonizált a hússal.
Vendégvárónak vagy előételként is adhatjuk.







Hozzávalók 20 kis szendvicshez: 

Húspogácsához (nyersen 1 db kb. 4 dkg): 
50 dkg darált sertéshús
15 dkg vöröshagyma
½ csokor petrezselyem
1 tojás
6 dkg szikkadt félbarna kenyér
1 dl tej
őrölt fekete bors
grillfűszer (nálam Kotányi grill klasszikus) 
1 ek mangalicazsír 

Szendvicsekhez: 
20 szelet gyökérkenyér 
6 ek majonéz
1 ek csípős paprikakrém
4 ek mustár
2 ek magos dijoni mustár
kb. 25 dkg füstölt sajt
3 kisebb paradicsom
3-4 retek

elkészítés:


  1. A kenyeret tejbe áztatjuk, pár percig állni hagyjuk, majd kicsavarjuk.
  2. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
  3. A húst tálba tesszük, ráütjük a tojást, rátesszük a hagymát, a petrezselymet, valamint a szétmorzsolt áztatott kenyeret, majd megfűszerezzük és kézzel alaposan összedolgozzuk. Letakarva hűtőbe tesszük negyed órára.
  4. A húspépből vizes kézzel golyókat formálunk, 1 cm vastagságú pogácsákká lapogatjuk és a zsíron mindkét oldalukon hirtelen kisütjük.
  5. Előmelegített sütőben készre sütjük. Sütés közben egyszer fordítunk egyet rajtuk. (Grillezhetjük is.)
  6. A majonézt elkeverjük a paprikakrémmel és megkenünk vele 10 szelet kenyeret.
  7. A kétféle mustárt is összekeverjük és a másik 10 szeletre kenjük.
  8. A paradicsomot és a retket karikákra vágjuk, tetszés szerint vegyesen is tehetjük a kenyérszeletekre, de úgy is, hogy 10 szeletre csak 1-1 paradicsomkarika, a többire pedig csak retek kerüljön.
  9. Minden szendvicsre 1-1 sajtszeletet teszünk és ráültetjük a még forró húspogácsát.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 10-15 perc













2 megjegyzés:

  1. Itt is nagyon guszták... sőt! :) Úgy bírom az ilyen miniszendvicseket!

    VálaszTörlés
  2. :) Aranyos vagy, köszi! Ez a fasírt most szerencsére nagyon jól is sikerült, és az a csípős majonéz is nagyon feldobta. Azt nem mondom, hogy szépen lehet enni, mert pici, de kit érdekel, ha finom. :D

    VálaszTörlés