Van egy pár édesség, amiket gyors egymás utánban el akarok majd készíteni. Sajnos 1-2 hozzávaló még hibádzik, ezért most olyan nyalánkságot csináltam, amihez minden adott volt. Kedvenc gasztrobloggerem, …konyhán innen – kerten túl... nemrégiben egy guszta fagyit mutogatott a blogján, amit nagyon megkívántam, és mivel volt itthon tejfölöm, 2 nap alatt készítettem belőle egy kis házi mascarponét. Mi szinte csak a mascarponés fagyikat szeretjük, mert lágy és krémes.
A maradék 3 citromom már kezdett fonnyadni, ezért kézenfekvő volt, hogy ezek kerülnek a fagyiba, úgy is régóta terveztem már, hogy citromosat is készítek. Igaz, ez nem egy klasszikus citromfagylalt, de nyomokban azért mégiscsak tartalmazza – öntet formájában. Kellemesen harmonizál az édes túróval. Alig vártuk, hogy megfagyjon, és miután a fagyikám modellt állt a fotózáshoz, boldogan kanalazhattuk.
Nem érdemes újból visszafagyasztani, mert a túró morzsalékossá válik.
A maradék 3 citromom már kezdett fonnyadni, ezért kézenfekvő volt, hogy ezek kerülnek a fagyiba, úgy is régóta terveztem már, hogy citromosat is készítek. Igaz, ez nem egy klasszikus citromfagylalt, de nyomokban azért mégiscsak tartalmazza – öntet formájában. Kellemesen harmonizál az édes túróval. Alig vártuk, hogy megfagyjon, és miután a fagyikám modellt állt a fotózáshoz, boldogan kanalazhattuk.
Nem érdemes újból visszafagyasztani, mert a túró morzsalékossá válik.
Hozzávalók kb. 16 gömb fagylalthoz:
Fagylaltalaphoz:
25 dkg túró
15 dkg házi mascarpone
2,5 dl tejszín
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
8 dkg porcukor
1 citrom héja
Citromzseléhez:
2 citrom leve
1 citrom héja
1 dl víz
4 dkg cukor
2 ek. étkezési kukoricakeményítő
elkészítés:
- Az áttört túrót alaposan összekeverjük a mascarponéval, a kétféle cukorral és a citromhéjjal.
- A tejszínt habbá verjük, és a mascarponés túróhoz forgatjuk. A krémet dobozba kanalazzuk és betesszük a fagyasztóba. 1 óra elteltével átkeverjük, utána már nem szükséges.
- A citromok levét kifacsarjuk és elkeverjük a keményítővel.
- A vizet a cukorral és a citromhéjjal lábasba tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad, majd a keményítős citromlevet is hozzáöntve, kis lángon zselés állagúra besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
- A már jégkásás fagylalt tetejére öntjük a citromzselét, evőkanállal finoman belekeverjük a fagyiba, és hagyjuk, hogy teljesen megfagyjon.
Ezt egyszer muszáj lesz megcsinálnom a fiúknak, mert nagyon szeretik a citromos fagyikat! :D
VálaszTörlésRemélem, nem csalódnak! ;) És egy kiskanállal majd nyalj bele, hátha neked is ízlene, túró ide vagy oda. :D
VálaszTörlés:D Még jóhogy! Biztos nagyon finom!
VálaszTörlés