2013. május 26., vasárnap

Frank hagymás lepény










Imádom a kelt tésztát, legyen az kenyér, péksütemény, pizza vagy valami édes buktaféle, és még sorolhatnám. Nem vagyok egyedül ezzel, mert a Kutyánszki talán még nálam is jobban odáig van érte.
Amikor ezt az ételt megláttam egy receptkönyvben, azonnal tudtam, hogy egyszer sort kerítek rá. El is jött a megfelelő alkalom, mert a Kedves mostanában majd' minden nap sokáig dolgozik - ezzel akartam kedveskedni neki. Nagy volt az öröm, amikor ezzel a lepénnyel kínáltam. Be is puszilta a nagy részét.
Direkt magasabb tésztaperemet szerettem volna, de akinek szimpatikusabb, az készítse úgy, ahogy a pizzát szokás. A rengeteg hagyma pedig senkit se rettentsen el, ennek a lepénynek épp ez a lényege! Akinek érzékeny a gyomra a hagymára, az se féljen egy cseppet se, mert a töltelék nagyon lágy, enyhén édeskés ízű, és utólag a leheletünk sem lesz tőle kellemetlen, ill. a gyomrunk sem szenved károkat. Nyugodtan el lehet hinni. Pl. Anya is tart a hagymától, mégis jó szívvel gondol erre a lepényre.














Hozzávalók 2 db 22 cm-es lepényhez:

Tésztához:
40 dkg liszt
8 dkg vaj
1 tojás
2 dkg friss élesztő
kb. 1,2 dl tej
1 mk. cukor
1 tk. só

Töltelékhez:
70 dkg vöröshagyma
25 dkg füstölt húsos szalonna felkockázva
4 dkg vaj
15 dkg Crème fraîche vagy tejföl
3 kis tojás
őrölt fehér bors
őrölt kömény


elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet tálba tesszük, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd simára keverjük egy kevés langyos tejjel, és betakarjuk egy kis liszttel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a villával előzőleg felvert tojást, a maradék tejben felolvasztott, langyosra hűlt vajat, és tésztává dagasztjuk. Letakarva 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát kettéosztjuk, gombócokká formázzuk, és letakarva kelesztjük 10 percet.
  4. Lisztezett felületen mindkettőt akkorára nyújtjuk, hogy a kerek pitesütő- vagy kapcsos tortaformába illesztve legyen egy kis pereme. Letakarva kelesztjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  5. A szalonnát a vajon üvegesre sütjük, rátesszük a vékony karikákra szelt hagymát, megsózzuk, és addig dinszteljük, amíg meg nem puhul. Langyosra hűtjük.
  6. A Crème fraîche-t simára dolgozzuk a felvert tojásokkal, borssal, fűszerköménnyel ízesítjük, és összekeverjük a hagymás alappal.
  7. A tölteléket elsimítjuk a tésztán, és előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc















































6 megjegyzés:

  1. Wow! Hát ez istenien néz ki! Feltétlenül meg kell sütnöm, mert imádjuk a hagymát! :) Hagymát eszünk hagymával! :D

    VálaszTörlés
  2. Köszi, nagyon aranyos vagy! :) Mi is hagymarajongók vagyunk, de ettől a lepénytől kicsit féltem, mert valóban rengeteg hagyma van benne. De amikor elkészült - húúú, nagy örömet szereztem vele magunknak. Puha és édeskés volt a hagyma, meg se érezte a gyomrunk.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, én is imádnám!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Zsuzska, biztos vagyok benne. :)

    VálaszTörlés
  5. Óha! Hát ez a lepény még mindig nagyon tetszik. Az új fotókon, meg aztán pláne! :D Eléggé helytelen, hogy még mindig nem készítettem el... :O De ami késik, nem múlik, már csak egy kis ihletadó kóstoló hiányzik. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, hogy tetszenek az új képek! :) Rajtam ne múljon az ihletadás, máris küldöm a kóstolót. ;)

      Törlés