2013. május 27., hétfő

Hűsítő epertorta fehér piskótával








Hazafelé jövet megláttam, hogy a zöldségesnél akciós az eper, s bár ezek még a korai érésűek, ami azt jelenti, hogy nem annyira édesek, mégis megkívántam. Egy részéből mindenképp valami sütit akartam készíteni, mert egy kevés tojásfehérjém 3 napja a hűtőben várta, hogy felhasználjam. Csak nemrég sütöttem először tojásfehérjéből készült piskótát, de egy rossz recept miatt olyan szinten használhatatlan lett, hogy ki kellett dobnom. Sajnos nem hallgattam a megérzésemre, pedig láttam én, hogy túl sok vajat írtak elő. Most újra kínálkozott az alkalom, és amikor egy megfelelő piskótarecept után kutattam a neten, homlokomra csaptam, hogy a barátnőm gyakran süt ilyen piskótát. A probléma megoldódott, hiszen az ő receptjét vettem alapul. És láss csodát, a fehér piskóta tökéletes lett, pedig nem is került bele vaj!
A krémet menet közben agyaltam ki, mert nem volt kedvem receptet keresgélni. Könnyű, nem főzött krémes édességre vágytam, amiben nincs semmi bonyolult vagy különleges hozzávaló. Ez lett belőle – egy enyhén savanykás, hűsítő nyári torta. Nekünk legalábbis nagyon ízlett az eredmény, és utóbb megtudtam, hogy barátnőm lánykája is odáig volt érte (kaptak ui. kóstolót), és aztán pár nappal később ők is megsütötték. Mi ez, ha nem egy csodás vallomás?! :)
Mivel a krém mennyiségét nem pontosan tudtam bekalibrálni, ezért kimaradt belőle egy kevés. Amíg a torta elkészült, addig poharas desszertként vigasztalódhattunk vele.
Szándékosan nem is csökkentettem a receptben szereplő mennyiségeket, hátha mást sem zavar majd az a valóban kevés plusz krém.







Hozzávalók 16 cm-es tortaformához: 

Fehér piskótához: 
4 tojásfehérje
8 dkg liszt
7 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
½ tk sütőpor
csipet só 

Krémhez: 
20 dkg tejföl
2,5 dl tejszín
20 dkg eper
10 dkg cukor
0,5 dl citromlé
8 zselatinlap 

Tetjére: 
2 dl tejszín
1 ek porcukor
5 dkg eper
díszítésnek eperszemek

elkészítés:


  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és felváltva hozzászitáljuk a cukrot és a sütőporral elkevert lisztet.
  2. Óvatosan összeforgatjuk, kivajazott-kilisztezett kapcsos tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben megsütjük. A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk.
  3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
  4. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, lecsöpögtetjük, hozzáadjuk a citromlevet és pürésítjük.
  5. Lábosba öntjük, beletesszük a cukrot, felmelegítjük és a forró eperlében elkeverjük a kinyomkodott zselatint. Hűlni hagyjuk.
  6. A tejfölt tálba tesszük, hozzákeverjük a zselatinos eperlevet, majd hűtőbe tesszük, amíg kissé megkocsonyásodik.
  7. A tejszínt habbá verjük, az epres tejfölhöz keverjük és ismét hűtőbe tesszük fél órára.
  8. A tortaformára rákapcsoljuk a gyűrűt, beletesszük az egyik piskótalapot és rákanalazzuk a már dermedésben lévő epres krémet.
  9. Rátesszük a másik piskótalapot és legalább 2 órát hűtjük. Egy kés segítségével elválasztjuk a tortát a formától és tálra tesszük.
  10. A tejszínt félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük.
  11. Az 5 dkg epret pürésítjük és hanyag módon hozzákeverjük a tejszínhabhoz. Körbekenjük vele a tortát, hogy mindenhol szépen befedje. Eperszemekkel tetszőlegesen díszítjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15-20 perc


















A recept a Kifőztük magazin júliusi számában is megjelent.





12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, ezt elfogom készíteni!:))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűséges! :)
    Ez tetszik: "hanyag módon" :D

    VálaszTörlés
  3. Örülök, kedves Böbe, hogy megsütöd, szerintem nem fogsz benne csalódni, igazán üde és finom torta. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi, Ágica! Jaja, "hanyag módon", mer' az úgy jó. :D

    VálaszTörlés
  5. Meseszép ez a torta! A fehér piskóta gyönyörűen kihozza az eper színét, gratulálok! Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Éva, nagyon kedves vagy, köszönöm! Mindenképp jelezz vissza, ha megsütötted, kíváncsi vagyok, hogy ízlett neked. :)

    VálaszTörlés
  7. Már mentem is, mert olyan jól néz ki hogy....nem találok szavakat.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Piroska, jaj de aranyos vagy, jól esnek a dícsérő szavaid, már kezdek zavarba jönni. :)

    VálaszTörlés
  9. Szia Gabi! Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy neked is elnyerte a tetszésedet! :)

    VálaszTörlés
  10. Csodálatos lett!!! Az ember legszívesebben beleharapna a monitorba..;-DD

    VálaszTörlés
  11. Szia teller-cake! De jót nevettem! Azért mégse harapj bele, nehogy csalódás érjen, hanem inkább küldök egy virtuális szeletet! :)

    VálaszTörlés