2013. május 25., szombat

Ananászfagylalt








Mostanában, hogy újra felfedeztem magamnak az ananászt, több olyan receptet is feltettem a blogra, amiben ez a hihetetlenül finom gyümölcs szerepel. Most is volt még a hűtőben egy kisebb ananász, és már látszódott rajta, hogy hamarosan megromlik, ha nem készítek belőle valamit. Arra gondoltam, miért ne lehetne belőle fagyi, főleg, hogy gyümölcsös fagylaltokat jóval ritkábban csinálok, mint pl. rumos diósat vagy egyéb, nem gyümölcsből lévőt. Tojás alapú fagyit sem készítettem még, ezért úgy éreztem, éppen itt az ideje kipróbálni. Egy korábbi ananászos receptemet vettem hozzá alapul, amihez szintén főzött tojáskrémet használtam, csak ebbe a mostaniba beleforgattam a fehérjehabot is. Persze fokozhattam volna még tejszínhabbal, de azt már fölöslegesnek éreztem. Akinek szimpatikusabb, az tojásfehérje helyett nyugodtan tehet bele habbá vert tejszínt, de akkor valószínűleg kicsit több ananász kell hozzá, hogy hangsúlyosabb legyen az íze.
Nekem most jól esett egy kis üde gyümis fagyi a legutóbbi gesztenyés után, és közben elterveztem, hogy hamarosan minimum háromféle fagyit is bekészítek a fagyóba, hogy lehessen válogatni.






Hozzávalók kb. 12 gombóchoz: 

1 kis ananász (nálam előkészítve 25 dkg lett) 
0,5 dl 100%-os bio ananászlé
25 dkg 12%-os tejföl vagy házi mascarpone 
9 dkg cukor
2 közepes tojás
csipet só

elkészítés:

  1. A tejfölt fél napig csepegtetjük, majd tálba tesszük.
  2. Az ananászt felkarikázzuk, levágjuk a héját, kiszedjük a közepét, felkockázzuk, lemérjük, kivesszük a szükséges mennyiséget és turmixgépben egy kevés ananászlével hígítva pépesítjük.
  3. Lábosba tesszük, kevergetve, kis lángon felforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
  4. A tejfölt összekeverjük 3 dkg cukorral és a langyosra hűlt ananászpéppel.
  5. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
  6. A tojássárgáját 6 dkg cukorral vízgőz fölött krémesre főzzük, elzárjuk alatta lángot és a forró krémbe forgatjuk a fehérjehabot. Hűlni hagyjuk.
  7. A langyos tojáskrémet elkeverjük az ananászos tejföllel, jól záródó műanyag dobozba öntjük és mélyhűtőbe tesszük. Nem szükséges átkeverni.
  8. Fogyasztás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból és már adagolhatjuk is. Kis darabokra vágott, friss ananászt is kínálhatunk mellé.



















2 megjegyzés:

  1. Juj, de tetszik! :) A fotók is csodásak! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Aranyos vagy, köszönöm! :) Szeretem a gyümis fagyikat, de csak akkor, ha krémesek. Utólag úgy érzem, ez is lehetett volna még krémesebb.

    VálaszTörlés