2013. május 25., szombat

Ananászfagylalt







Mostanában, hogy újra felfedeztem magamnak az ananászt, több olyan receptet is feltettem a blogra, amiben ez a hihetetlenül finom gyümölcs szerepel. Most is volt még a hűtőben egy kisebb ananász, és már látszódott rajta, hogy hamarosan megromlik, ha nem készítek belőle valamit. Arra gondoltam, miért ne lehetne belőle fagyi, főleg, hogy gyümölcsös fagylaltokat jóval ritkábban csinálok, mint pl. rumos diósat vagy egyéb, nem gyümölcsből lévőt. Tojás alapú fagyit sem készítettem még, ezért úgy éreztem, éppen itt az ideje kipróbálni. Egy korábbi ananászos receptemet vettem hozzá alapul, amihez szintén főzött tojáskrémet használtam, csak ebbe a mostaniba beleforgattam a fehérjehabot is. Persze fokozhattam volna még tejszínhabbal, de azt már fölöslegesnek éreztem. Akinek szimpatikusabb, az tojásfehérje helyett nyugodtan tehet bele habbá vert tejszínt, de akkor valószínűleg kicsit több ananász kell hozzá, hogy hangsúlyosabb legyen az íze.
Nekem most jól esett egy kis üde gyümis fagyi a legutóbbi gesztenyés után, és közben elterveztem, hogy hamarosan minimum háromféle fagyit is bekészítek a fagyóba, hogy lehessen válogatni.




Hozzávalók kb. 12 gombóchoz:

1 kis ananász (előkészítve kb. 25 dkg)

0,5 dl 100%-os, bio ananászlé

25 dkg 12%-os tejföl vagy házi mascarpone

9 dkg cukor

2 tojás


elkészítés:

  1. A tejfölt fél napig csepegtetjük, majd tálba tesszük.
  2. A meghámozott, kemény, középső részétől megfosztott ananászt felkockázzuk, lemérjük, kivesszük belőle a szükséges mennyiséget, és turmixgépben egy kevés ananászlével hígítva pépesítjük.
  3. Lábasba tesszük, kevergetve, kis lángon felforraljuk, majd hűlni hagyjuk, és összekeverjük 3 dkg cukorral.
  4. A tojássárgáját 6 dkg cukorral vízgőz fölött krémesre főzzük, elzárjuk alatta lángot, és a forró krémbe forgatjuk a felvert fehérjehabot. Hűlni hagyjuk.
  5. A langyos tojáskrémet elkeverjük az ananászos tejföllel, jól záródó műanyag dobozba öntjük és mélyhűtőbe tesszük (nem szükséges átkeverni).
  6. Fogyasztás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból, és már adagolhatjuk is. Kis darabokra vágott, friss ananászt is kínálhatunk mellé.









2 megjegyzés:

  1. Juj, de tetszik! :) A fotók is csodásak! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Aranyos vagy, köszönöm! :) Szeretem a gyümis fagyikat, de csak akkor, ha krémesek. Utólag úgy érzem, ez is lehetett volna még krémesebb.

    VálaszTörlés