2013. április 1.

Sült édeskrumpli



 

Ez a batáta nagyon jó „találmány”! Még mindig maradt belőle, és mivel nem készítettem el előre a köretet az ebédhez, most végre felhasználhattam a polcon árválkodó, most már szívünknek oly' kedves édesburgonyát. Ez a kis „piszok” még így olajban sütve is isteni, tisztára olyan, mint a régi Cleopatra krumpli - csak enyhén édeskés, legalábbis az a fajta batáta, amit mi vettünk. Létezik ui. olyan is, amelyik sokkal édesebb. Azt is imádnám, az tuti! Az elkészítése meg húúúú, de „bonyolult”! :D
Akár magában, valamilyen mártogatóssal, pl. simán tejföllel is el lehet eszegetni.





Hozzávalók 2 személyre:

2 nagyobb batáta
napraforgóolaj vagy zsír a sütéshez
sült krumpli fűszersó (klasszikus)

elkészítés:

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk és hasábokra vagy tetszés szerinti alakúra szeljük. (Ha nem azonnal sütjük, a feldarabolt zöldséget áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi, majd sütés előtt szűrjük le és itassuk le róla a nedvességet.)
  2. A burgonyát bő, forró olajban kisütjük, majd papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.
  3. Meghintjük a fűszersóval, és alaposan összerázzuk. Tálaljuk.



12 megjegyzés:

  1. :D Egyszerű, de nagyszerű! :) Képzeld, találtam batátát! A feléből tuti ilyen csemegét csinálok, mert ezt még szerintem párom is megenné. :D

    VálaszTörlés
  2. :) Végre! Akkor most már te is nekiláthatsz az édesburgonyás ételek gyártásának. Remélem, tényleg sikert aratsz vele, de ha nem, legalább megeheted az egészet. :D

    VálaszTörlés
  3. :D Én is erre gondoltam. :) Ma ez lesz a köret, ez már tuti. Feltétlenül megírom, milyen lett! A másik felén még agyalok, lehet, hogy kipróbálok valamit... ha bevált, majd megmutatom. :)

    VálaszTörlés
  4. Oké, jó étvágyat! Az új ötlet pedig kíváncsivá tett. ;) Mindenképp mutasd meg, mit alkottál belőle!

    VálaszTörlés
  5. Kipróbáltam! Óriási! Azt hiszem jó édes fajtát sikerült találni. :) Minden esetre, nálam nagy sikert aratott. Párom reakciója, mivel ő is evett belőle: hmm... menő. :) Mondjuk van egy olyan gyanúm, nálunk a nagyobb batáta-pusztító én leszek, de sose lehessen tudni. :)

    VálaszTörlés
  6. De szupi!!! :) Örülök, hogy ízlik! Levesnek is imádni fogod, és sztem olyan formában még az emböröd is sokszor fog rendelni tőled. Akkor kalandra fel, hömpölyögjenek az Ági-féle batáta receptek!

    VálaszTörlés
  7. Sütöben is nagyszerű. Én van hogy pár percre mikrózom és utána rakom az olajba. Ezzel a technikával szerintem ropogósabb lesz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is szoktam sütőben sütni (lila hagymával, fokhagymával), de az úgy egészen más állagúra sül. Mikróm nincs, ellene vagyok, úgyhogy marad csak az olajban sütött változat. :)

      Törlés
  8. Fele normál krumpli, fele batatabol kpumplipuret csinaltam. Vajjal, kis tejszinnel, tejjel, Frenetikus! Probaljatok ki! ☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én is készítettem már batátából krumplipürét, fent is van a blogon. ;) Szeretem én is. :)

      Törlés
  9. Nem sütöttem még olajban, most fogom kipróbálni. Sütőben sütve így szoktam: cikkekre vágva, rozmaring, só , bors, fokhagyma némi olíva olaj. lefedem és 10-15 perc múlva rápirítok. Most megyek és sütöm olajban kíváncsi vagyok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is inkább a sütőben készült változatot szoktam preferálni, igaz, én akkor nem pirítok rá, de majd úgy is kipróbálom. Remélem, ízlett neked olajban sütve is. :)

      Törlés