2013. április 27., szombat

Alma diós-boros köntösben




Amióta kivágták a szabolcsi almafákat, már nem rajongok annyira az almáért. Alig lehet kapni azt a régi fajta Jonatánt, aminek a húsa kicsit savanyás, roppanós-hersegős, és kívül üde piros. Ezért nagyon ritkán veszek ebből a gyümölcsből, és jobbára csak az almás krumplisalimhoz vagy a kapros almasalátámhoz használom. Azt nem mondom, hogy sütiben nem szeretem, de ritkán gondolok arra, hogy almás édességet kellene sütnöm.
Nemrég eszembe jutott, hogy amikor külföldön húztam az igát, az egyik munkatársam bundás almát készített és Bourbon vanília fagyit adott mellé. A meleg almát pláne nem kedvelem, ezért kissé fanyalogva kóstoltam meg, de póker arcot vágtam hozzá, nehogy megbántsam a kolléganőmet. Ahogy az első falatot megízleltem, leesett az állam. Olyan finom volt, hogy csak lestem. A fagyival meg egyenesen mennyei! Többször is eszembe jutott, hogy nekem is csinálnom kellene, de valahogy mindig elmaradt. Most végre sort kerítettem rá, és mivel a volt kolléganőmtől annak idején elfelejtettem elkérni a receptet, magam filóztam ki egy sajátot. A diót azért tettem bele, hogy a Kedves is megegye, mert ő aztán egyáltalán nem ápol jó kapcsolatot az almával. Szerencsére sikerült meglepetést szereznem neki ezzel a finomsággal, mert jóízűen falatozta. Közben pedig magamat is megleptem, mert a dió nagyon feldobta.
Ha esetleg kimaradna egy kis tészta, nyugodtan megsüthetjük palacsintának.


 




Hozzávalók 6 személyre: 

3 savanykás alma 

Palacsintatésztához: 
2 tojás
17 dkg liszt
1,5 dl tej
0,5 dl édes fehérbor
8 dkg durvára darált dió
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 ek cukor
csipet só
1 kis citrom reszelt héja
őrölt gyömbér 

Sütéshez és tálaláshoz: 
napraforgóolaj
2,5 dl tejszín
1 ek porcukor
½ mk őrölt gyömbér
őrölt fahéj
néhány szem porított vagy apróra tört kardamommag

elkészítés:


  1. A tojásokat villával felverjük, fokozatosan simára keverjük benne a lisztet és a tejet, majd hozzáöntjük a bort.
  2. Ízesítjük a sóval, a cukorral, a gyömbérrel, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a diót és negyed óráig állni hagyjuk.
  3. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, 0,5-1 cm vastag karikákra szeleteljük, lisztbe forgatjuk és belemártjuk a palacsintatésztába.
  4. Forró olajban mindkét oldalukon megsütjük, majd papírtörlőre szedjük.
  5. A tejszínt a cukorral közepesen kemény habbá verjük, hozzákeverjük a gyömbért is, majd a bundás almakarikák mellé kanalazzuk és megszórjuk fahéjjal és kardamommal.















4 megjegyzés:

  1. Imádom a "bundás" almát. De még csak sima palacsintatésztásat ettem. Azt is jó régen... :) A dió és a fűszerek biztos különlegessé varázsolták. Kérek szépen 4-5 karikát! :D

    VálaszTörlés
  2. Örülök, ha szereted! A dió nagyot dob rajta. Jó lenne, ha anno megkaptam volna az ex kolléganő receptjét, nem tom, ő hogy csinálta, de az még finomabb volt.
    nyisd az ablakot, küldöm! ;)

    VálaszTörlés
  3. Minden ablak tárva-nyitva! Jöhet! :D

    VálaszTörlés
  4. Szia, nézz be hozzám van ott neked valami. Remélem örülsz majd neki.
    piroskonyha.blogspot.hu

    VálaszTörlés