2013. április 26., péntek

Provence-i fűszeres aprópecsenye








Ezt az ételt is csirkemellből szoktam készíteni a Kutyafül miatt, de már nagyon fel kellett használnom a hűtőben lévő nyesedék sertéshúst. Így ez csak az én ebédem lett az egész délelőttön át tartó fűnyírózás után.
Mivel a comb sokszor elég kemény tud lenni, előfordul, hogy tejbe áztatom, mint ahogy a májat szoktam, és akkor kellemesen felpuhulnak az inak. A tejbe tehetünk zúzott fokhagymát is.
A tejföl kimondottan jót tesz ennek az ételnek (is), mert neki köszönhetően nem lesz olyan száraz az aprópecsenyénk. Tudom, sokan eleve szaftosan készítik, de én gyerekkoromban mindig olyan száraz típusút ettem, s bár nagyon szerettem, mégis hiányzott róla egy kis kenőanyag. Ennek a problémának az orvoslására találtam ki a tejfölös módszert, és nagy sikert arattam vele a családom körében.







Hozzávalók 2-3 személyre:

50 dkg sertéscomb
75 dkg krumpli (hámozva)
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors
Provence-i fűszerkeverék

1 jó ek mangalicazsír a húshoz
2 ek tejföl
tej
zsír a sütéshez

elkészítés:


  1. A húst felkockázzuk, tálba tesszük, felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. Másnap leöntjük róla a tejet, jól lecsepegtetjük, megszórjuk a borssal és a fűszerkeverékkel, és alaposan összeforgatjuk.
  3. A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát pedig vékonyra szeljük.
  4. A vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk, rádobjuk a fokhagymát is, kicsit pirítjuk, majd a hagymás alapra rátesszük a húst.
  5. Amikor már megpuhult, megsózzuk, és addig sütjük, amíg a leve majdnem teljesen elfőtt. (Fontos, hogy egy kis szaftja azért maradjon.)
  6. A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, a zsírban halványbarnára sütjük, majd leszűrjük.
  7. A sültkrumplit megsózzuk, a húshoz forgatjuk, majd a tejföllel szaporítjuk a szaftját, hogy a krumpli megpuhuljon. Tálaljuk.








2 megjegyzés:

  1. Tulipán! :D Na jó, tudom, hogy igazából az étel a lényeg...
    Nagyon hangulatos, szép képeket varázsoltál! Mint mindig! :D Mi is nagyon szeretjük az apró-pecsenyét, de még tejföllel nem készítettem. Nem is értem? :D Feltétlenül meg kell kóstolni.

    VálaszTörlés
  2. Bizony, ez az a tulipán, amiről beszéltem. ;) Igen, a tejföl, nélküle hova is lennék?! :D Ha egyszer úgy adódik, tényleg meg kellene kóstolnod tejfölösen, szerintem csípnéd.

    VálaszTörlés