2013. január 24.

Húsos-sajtos empenada




 

Amióta megvettem Michel Roux - Tészta varázs című könyvét, azóta szemezek az empenadával. Már a kép alapján finomnak ígérkezett. :)
Flantésztát már csináltam, tudtam, hogy klasszul lehet vele dolgozni, és a töltelék elkészítése sem tűnt bonyolultnak. Bezzeg a tésztakorongok betöltése és a szélek behajtogatása – na, az aztán eltartott egy ideig! A recept szerint 30 db empenadát kellene kapnunk 72 dkg flantésztából, de nekem tízzel több lett. Ez már csak azért sem volt baj, mert a töltelék is épp 40 db-hoz volt elegendő. A szélek sodrott selyemzsinórhoz hasonlatos mintázatának kialakítása bizony feladta a leckét, sehogy sem akart összejönni. Csak néhány empenadán sikerült ezt prezentálnom, de sülés közben a tészta széle kirúgta magát, és köddé vált a zsinórmintázat. Egye fene, az ízén ez mit sem változtat!
Amikor kisült, kíváncsian haraptam bele az első félholdacskába, és nem csalódtam, nagyon ízletesek ezek a húsos-sajtos empenadák. Nyugodt szívvel ajánlom, akár vendégvárónak is. ;)
A tölteléket előző nap is elkészíthetjük, felhasználás előtt érdemes kicsit felmelegíteni (majd hűlni hagyni), mert a benne lévő sajt miatt a hűtőben megdermed.
Ha nem akarunk annyit szórakozni a töltögetéssel, akkor jóval nagyobbra is szaggathatjuk a tésztakorongokat, vagy ahogyan a leveles tésztát: kinyújtjuk, betöltjük és a szabadon maradt tésztarészt ráhajtjuk a töltelékre. Nem szabad feltekerni, mert a tészta belül nem sül át.



Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

72 dkg flantészta
45 dkg darált, sovány marha és/vagy sertéshús
30 dkg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
30 dkg paradicsom

1 tk. őrölt kömény
1 tk. szárított oregánó
1 tk. édes fűszerpaprika
1 tk. őrölt fekete bors
5 dl marhaalaplé (leveskockából is lehet)
30 dkg reszelt cheddar sajt vagy más zsíros sajt
15 dkg túró

1-1,5 dl mogyoróolaj vagy zsír

elkészítés:

  1. A töltelékhez a fele mennyiségű felforrósított olajon megpirítjuk a darált húst. Ha szükséges, lecsepegtetjük róla a felesleges olajat, és a kész sült húst átszedjük egy tálba. Hűlni hagyjuk.
  2. A bevágott paradicsomokat 1 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehéjazzuk és a húsukat felkockázzuk.
  3. A többi olajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a paradicsomot, és néha megkeverve, 20 percig pároljuk.
  4. Rátesszük a kész darált húst, a fűszereket, felöntjük az alaplével, és kis lángon addig főzzük, amíg a leve el nem forr.
  5. Hozzákeverjük a túrót, a reszelt sajtot, és további 2-3 perc alatt készre főzzük. Teljesen kihűtjük.
  6. A flantésztát eszerint a recept szerint elkészítjük (a kimaradt tésztát másra is felhasználhatjuk).
  7. A tésztát 5 egyforma darabra vágjuk, és mindegyiket meggömbölygetjük. A gombócokat 1,5-2 mm vastagságúra nyújtjuk, és 9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőlük.
  8. A töltelékből egy-egy púpozott teáskanálnyit teszünk a tésztakörök egyik felére, és a töltetlen tésztarészt ráhajtjuk. A széleket jól lenyomkodjuk.
  9. Egy félhold alakú töltött tésztát a kezünkbe vesszük, és az íves szélét fentről lefelé haladva, a töltelék irányába hajtogatjuk. (Így olyan lesz, mintha egy selyemzsinór futna végig rajta.) Folpackkal letakarva, 20 percre hűtőbe tesszük.
  10. Az empenadákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk. Kínálhatunk mellé fokhagymás tejfölt vagy paradicsom pestót, de magában is finom.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése