2013. január 24., csütörtök

Flantészta - Pâte à foncer





A Franciaországban pâte à foncer-nak nevezett tészta hasonlít az általunk jól ismert linzertésztához, csak ebben só is van, valamint kevesebb a cukor mennyisége, illetve vizet is adnak hozzá. Rokona a pâte brisée-nek - ami tej hozzáadásával készül –, de annál ropogósabb és kevésbé törékeny. Csak úgy, mint az omlósabb tésztájú pâte brisée, ez is kiválóan alkalmas sós piték, tésztakosarak készítéséhez, de édes töltelékkel is tölthetjük.
Az én ízlésemnek azonban nem igazán illik hozzá az édes töltelék, valami sóssal töltve azonban remek választás.




Hozzávalók kb. 1 kg nyers tésztához:

50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
2 tojás
2 ek. kristálycukor
1 tk. só
kb. 80 ml hideg víz

elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, és a közepébe mélyedést nyomunk az öklünkkel.
  2. A kis kockákra vágott hideg vajat, a sót, a cukrot és a tojásokat a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyeink között összemorzsoljuk.
  3. Apránként beledolgozzuk a lisztet, amíg a tészta morzsalékos állagú nem lesz, majd hozzáadjuk a vizet, és összeállítjuk vele a tésztát.
  4. A tenyerünk alsó részével, magunktól elfelé irányuló mozdulatokkal többször megnyújtjuk a tésztát, amíg sima felületű nem lesz, majd cipót formázunk belőle, háztartási fóliába csomagoljuk és felhasználásig hűtőben tároljuk.

Megjegyzés:
Háztartási fóliába csomagolva hűtőben 1 hétig, fagyasztóban 3 hónapig is eláll.

Receptek flantésztával:
Csirkés-póréhagymás pite (fehér lisztből is elkészíthető)
Empenada sajtos túróval és virslivel

Hagymás-aszalt paradicsomos minipiték (fehér lisztből is elkészíthető)
Húsos pite (fehér lisztből is elkészíthető)
Húsos-sajtos empenada
Lecsós batyuk

Lecsós-kukoricás papucs flantésztából (fehér lisztből is elkészíthető)
Virslis lepény







Forrás: Michel Roux - Tészta varázs




2 megjegyzés:

  1. Ezek a képek! :) ♥
    ...ja! :D A tészta is nagyon klassz lehet! Egyszer már ki kéne próbálnom! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan aranyos vagy, köszönöm! ♥ :) Állati könnyű vele bánni, kicsit ruganyosabb a megszokottnál, mégsem macerás kinyújtani, nem ragad annyira. Próbáld ki, biztos fincsi recepteket kreálnál! :)

      Törlés