2012. október 4., csütörtök

Amerikai sajtos kenyér






Ez a kenyér nagyon megtetszett nekem anno, amikor a kelt tészták saját kezű készítésében még igencsak zöldfülű voltam. Naná, hogy ez is Fahéj-ötlet! Én maximum a hozzávalók összeállításának sorrendjén változtattam egy hangyabokányit, de állítom, hogy még ezen is sok múlhat. Emlékezetem szerint nagyon finom kenyér volt ez, és most, hogy a fotótáramból előkerültek ezek a régi képek, el is határoztam, hogy újra megsütöm az ősz folyamán. A napokban így is tettem, és megint az volt a véleményünk, hogy tényleg fincsi, amolyan kenyér kenyér, azaz nem kalács jellegű. Fotó most nem készült róla, hiszen ez a korábbi már megvolt.




Hozzávalók 1 cipóhoz:

35 dkg kenyérliszt
15 dkg Graham-liszt
10 dkg reszelt sajt
0,5 dl zabpehely (elhagyható)
1 tk őrölt kömény
1 tk só
1 tojás
kb. 2 dl víz
3 dkg élesztő
1 ek cukor
vaj a forma kikenéséhez

elkészítés:

  1. A langyos, cukros vízben elkeverjük az élesztőt és a tojást, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszteket elvegyítjük a sóval, a köménymaggal, a sajttal és a zabpehellyel, majd a felfuttatott élesztővel tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
  3. Olyan alakúra formázzuk, amilyet szeretnénk. (Én 2 különböző alakút készítettem anno 70 dkg lisztből.)
  4. Ha formában sütjük, akkor jól kivajazzuk azt, beletesszük a tésztát és letakarva még 1 órát pihentetjük.
  5. A tetejét ferdén bevagdossuk, előmelegített sütőben megsütjük, majd a formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése