2012. augusztus 3., péntek

Kacsamájas csirkemell rolád aszalt szilvás kivi csatnival, tejfölös burgonyapürével






A minap életemben először pecsenye kacsamájat vettem. Nagyon megörültem neki, mert májrajongó vagyok, elsősorban kacsamáj fan. Ez ugyan nem hízott kacsamáj, de mégiscsak kacsából van, és éppen jól jött a hosszú hétvégéhez. Egyéb húsom nem volt itthon, ezért a jól bevált csirkemellet töltöttem meg vele, és mivel maradt még kiwim, valami gyümölcsös témával akartam feldobni az amúgy nem túl különleges göngyölt husit. Ez a kiwis-aszalt szilvás cucc meglepően jó ízűre sikeredett, fel is faltam az egészet, pedig nem igazán szeretem a húst semmiféle gyümivel vegyíteni. Utólag utánaolvastam az ehhez hasonló mártásoknak, és talán a manapság divatos elnevezésű, ám de Inidiában szokásos chutney-hoz tudnám hasonlítani.

Hozzávalók 2 személyre:

2 fél csirkemellfilé
25 dkg pecsenye kacsamáj
2 ek durvára őrölt színes bors
3 tk majoránna
3 ek napraforgóolaj

Csatnihoz:
2 kiwi
3 tk barna cukor
1 dl víz
2 ek száraz fehérbor
1 tk frissen facsart citromlé
1/2 citrom reszelt héja
késhegynyi őrölt gyömbér
csipet őrölt csili
3 szem aszalt szilva, apróra vágva

Tejfölös burgonyapüréhez:
50 dkg főzni való burgonya
3 ek 20%-os tejföl
kevés napraforgóolaj vagy vaj

elkészítés:

  1. A csirkemelleket 3-3 szeletre vágunk, vékonyra kiklopfoljuk és alufóliára téve mindkét oldalukon sózzuk-borsozzuk.
  2. 3 szelet húst szorosan egymás mellé teszünk, 15 dekányit a szintén sózott, borsozott kacsamájból a hús széléhez igazítunk és az alufólia segítségével szorosan feltekerjük. A hús végein lévő alufóliát összesodorjuk. (A többi hússzelettel és májjal ugyanígy járunk el.)
  3. Egy nagyobb serpenyőben 2 ek olajat hevítünk, belehelyezzük a húshengereket és minden oldalukon elősütjük, hogy a hús egyben maradjon.
  4. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, az alufóliától megfosztott húshengereket beletesszük és előmelegített sütőbe toljuk.
  5. Ha a hús már enyhe pírt kapott, kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük, majd éles késsel tetszés szerinti szeletekre vágjuk.
  6. A mártáshoz a kivit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját, a fűszereket, felöntjük a vízzel, meglocsoljuk a citromlével és addig rotyogtatjuk kis lángon, amíg a levét már majdnem teljesen elfőtte (kb. 10 perc). Ekkor villával kicsit pépesítünk rajta, de nem kell összeturmixolni.
  7. Ezután felöntjük a borral, beledobjuk az aszalt szilvát és további 5 percig főzzük.
  8. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük és villával összetörjük.
  9. A tejfölt habosra keverjük a krumplival, majd rátesszük a serpenyőben felforrósított olajra/vajra és összemelegítjük.
  10. A burgonyapürét habzsákba szedjük, rózsákat nyomunk a tányárokra, a langyosra hűlt mártást pedig a töltött húsroládok mellé kínáljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése