2012. augusztus 3., péntek

Csirkemell fűszeres-tejszínes mártásban









A csirkemell ezen elkészítési módja az egyik kedvencünk – elég sűrűn csinálom. Pár éve kísérleteztem ki ezt a "mindent bele" mártást, és más ételeimhez is fel szoktam használni, pl. húsos palacsintával is nagyon szeretjük. A fűszerek tetszés szerint variálhatóak, a megmaradt szaftos husi pedig kiválóan melegíthető serpenyőben fedő alatt, ráadásul másnap vagy harmadnap még finomabb is. A csirkemell számomra fűszeresen, szaftosan a legízletesebb. :)








Hozzávalók 4-6 személyre:

60 dkg csirkemellfilé
grillfűszer
1 tk. őrölt fűszerkömény
4 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 ek. mangalicazsír
5 dl habtejszín
2 ek. mustár
1 tk. morzsolt majoránna
1 tk. morzsolt bazsalikom
1 tk. morzsolt tárkonylevél
½ tk. borsikafű
1 mk. őrölt csili
1 mk. őrölt fekete bors
1 csapott tk. só
3 púpozott tk. étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:

  1. A megmosott, szárazra törölt húst felszeleteljük (nekem fél mellfilénként 3 szelet szokott lenni), és 2 ív folpack között kiklopfoljuk. Az így kapott nagy szeleteket megfelezzük, alaposan beszórjuk grillfűszerrel, majd kicsit állni hagyjuk.
  2. A lisztben elkeverjük a köményt, megmártjuk benne a húsokat, és a felforrósított zsíron hirtelen kisütjük.
  3. A mártáshoz 4,5 dl tejszínt egy kisebb lábasba öntünk, beletesszük a mustárt, a fűszereket, és kis lángon felforraljuk.
  4. A maradék 0,5 dl tejszínben elkevert keményítővel besűrítjük a mártást, végül belekeverjük a megtisztított, áttört fokhagymát is.
  5. Egy tűzálló tálban elosztunk 3-4 evőkanál mártást, elrendezünk rajta néhány szelet húst, amire ismét mártás kerül, majd megint egy réteg hús, végül pedig ezt is befedjük a maradék mártással.
  6. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük, majd tetszés szerinti körettel tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc


Tipp:
Ha nincs elég tejszínünk tejföllel vagy tejjel is szaporíthatjuk a mártást. Nokedlit, főtt tésztát, krumplipürét vagy rizst adhatunk mellé, de friss kenyérrel is fogyaszthatjuk.

















4 megjegyzés:

  1. Gratula nagyon gusztán néz ki! Vajon csirkecombbal, vagy pulykacombbal is finom lenne. Mi a mellehusikat nem nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik! :) Persze, ez a szaft bármilyen husival működik, nyugodtan készítsd combból. Egyébként ez mártás a csirkemellre is jó hatással van, hiszen így nem lesz olyan száraz.

      Törlés
  2. ...most korog a gyomrom... :D Ez a fűszeres-szaftos csirkemell nekünk biztosan nagyon ízlene. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, akkor orvosoljuk csak gyorsan ezt a problémát! ;) Husika becsomagolva, elázásbiztosítva, éééés... indul.
      Úgy örülök, hogy finomnak látod. :)

      Törlés