2012. július 18., szerda

Tejfölös pecsenye grillfűszerrel






Nagyon szeretem a brassói aprópecsenyét, de kicsit másként készítem, mint ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. A pecsenye a la Provence nevű receptemben már utaltam rá, hogy eredetileg grillfűszerrel szórom meg az újragondolt brassóimat, vagyis a grillfűszeres változat volt az első ötlet. Eddig nem akartam megosztani a receptjét, mert a provence-i fűszeres variációtól csak a fűszerhasználatban tér el. Most mégis megtettem, mert az előzőhöz képest is kicsit másként csináltam ezt a verziót.
Tapasztalatom szerint klasszisokkal jobb a hús, ha elkészítés után 1 napig pihen a hűtőben, mert jól összeérnek az ízek. Természetesen frissen is finom, eddig mi is így ettük, de előfordult, hogy ami megmaradt, azt másnap melegítettem meg, és sokkal jobban ízlett. Bízom benne, hogy más is kedvet kap hozzá.






Hozzávalók 2-3 személyre:

50 dkg csirkemell
2 ek grillfűszer (nálam Kotányi Grill Klasszikus)
1,5 dl olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 kisebb szál hegyes erős paprika
1 vastag szelet piros húsú pritamin paprika
4 kövér gerezd fokhagyma
1 mk őrölt fekete bors
4-5 ek tejföl
70 dkg krumpli (tisztítva mérve)

napraforgó olaj vagy mangalicazsír a sütéshez

elkészítés:

  1. A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk vagy csíkokra vágjuk, beletesszük egy tálba, megszórjuk a grillfűszerrel, alaposan átforgatjuk, felöntjük az olajjal és fél napra hűtőbe tesszük, hogy pácolódjon. Másnap leöntjük róla az olajat.
  2. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A hagymát és a kétféle paprikát megtisztítjuk/megmossuk, felaprítjuk, 3 ek pácolajon megdinszteljük. Ha a hagymás alap pirulni kezd, rátesszük a fokhagymaszeleteket is, és 1-2 percig sütjük.
  3. Hozzáadjuk a fűszeres csirkemellkockákat, megborsozzuk, és ha már majdnem kész, belekeverünk 2 ek tejfölt. (Még finomabb lesz az étel, ha a kész pecsenyét másnapig hűtőben érleljük.)
  4. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk vagy hasábokra vágjuk, az olajban vagy zsírban pirosra sütjük, majd tálba szedjük, megsózzuk és jól összerázzuk.
  5. A pecsenyét egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáforgatjuk a sült krumplit és belekeverjük a többi tejfölt. Tálaljuk.









2 megjegyzés:

  1. ...jaj... :D Ezt még mindig imádom! Csodajól néz ki! Ennél már csak az íze klasszabb! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Te is tejföllel készíted? Gyere, megmelegítem a maradékot, és már ülhetsz is az asztalhoz! Tudod, melegítve még jobb. ;)

      Törlés