2025. november 16.

Fűszeres birsalmával rakott, lila hagymás-fokhagymás tejföllel pirított csirkemell pirított krumplival, édesburgonyával

 

 


 
Bár gyümölccsel sült hús nem gyakran, sőt inkább szökőévente egyszer kerül az asztalra nálunk, de legalább már nem idegenkedünk tőle. Úgyhogy bátran használtam fel az utolsó birsalmát erre a célra, mármint a (Kutya miatt csakis) csirkemellből készült ebédünkhöz. Egy picit játszottam a fűszerekkel, ezért keleties „árnyalatok” is fellelhetőek benne, ami szerintem kimondottan szerethető, melengető, ugyanakkor friss ízeket eredményezett. A hús a tejfölös pácolásnak köszönhetően omlós, a kétféle hagymás, tejfölös ragu selymes állagú és zamatos, a birsalma fanyarságát pedig finoman ellensúlyozza a méz édessége. Remélem, kellően szakszerűen fejeztem ki magam, és a kedves olvasó némileg el tudja képzelni a szavakkal érzékeltetett ízeket és állagot. :)
Nekünk kifejezetten ízlett, és ha aznap nagyon éhesek lettünk volna, biztos befaltuk volna az egészet. :D

 


Hozzávalók 4 személyre:

a húshoz és a kétféle hagymás tejfölhöz:
1 kisebb, egész (kb. 50 dkg) csirkemellfilé
22 dkg tejföl
6 ek. olívaolaj
5 dkg finomliszt
3 dkg parmezán sajt, finomra reszelve
1 nagy fej lila hagyma
8 gerezd fokhagyma
1 ek. finomra reszelt gyömbér
1 csapott mk. őrölt koriander
1 csapott mk. őrölt kardamom
1 csapott tk. friss kakukkfűlevélke
őrölt fekete bors


a fűszeres birsalmához:
1 közepes birsalma fele (hámozatlanul, magház nélkül mérve kb. 25 dkg)
½ citrom kifacsart leve
1 csapott mk. őrölt fahéj
1 csapott mk. őrölt szegfűbors
2 ek. akácméz

a kétféle pirított burgonyához és a tálaláshoz:
50 dkg sárga krumpli
50 dkg édesburgonya (édesebb fajta)
1 csapott ek. fokhagyma granulátum
2 ek. napraforgóolaj

1 ek. aprított petrezselyemzöldje
néhány ágacska kakukkfű

elkészítés:

  1. A fél filékre vágott húst 2-2 szeletre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, és mindkét oldalukon finoman megborsozzuk.
  2. 4 evőkanál olívaolajat 12 dkg tejfölhöz keverünk, és a szeletek mindkét oldalát megkenjük vele. Üveg vagy fém tálba fektetjük, és folpackkal letakarva néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. Az alaposan megmosott, szárazra törölt birsalma magházát kivesszük, majd a felét vékonyra szeljük, és citromlével meglocsolva lerakjuk egy tálba. (Ezt is elkészíthetjük előző nap, és folpackkal lefedve hűtőbe tesszük.)
  4. A csirkemellszeletek mindkét oldalát enyhén megsózzuk, és 2 dkg reszelt parmezánnal kevert lisztbe mártjuk. Kevés felhevített olívaolajon hirtelen kisütjük. Tányérra szedjük.
  5. A lehéjazott lila hagymát negyedeljük, vékonyra szeljük, finoman sózzuk, és tiszta serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon közepes lángon lefedve megpároljuk.
  6. A megtisztított fokhagymagerezdeket széles pengéjű késsel szétnyomjuk, felaprítjuk, majd a finomra reszelt gyömbérrel, az őrölt kardamommal és korianderrel, valamint a frissen lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel együtt a párolt hagymához adva, 1-2 percig kis lángon pirítjuk. A kész gyömbéres hagymát és a megmaradt reszelt parmezánt a többi tejfölhöz keverjük – a hús pácolásából visszamaradt – 1 evőkanál olívaolajjal együtt. Félretesszük.
  7. A birsalmaszeletekről lecsepegtetjük a citromlét, majd őrölt fahéjjal, szegfűborssal fűszerezzük és meglocsoljuk mézzel. Alaposan, de óvatosan összeforgatjuk.
  8. A hússzeleteket sütőpapírral fedett tepsire vagy lapos sütőtálba fektetjük egymáshoz képest kissé eltolva, közéjük dugdossuk a fűszeres-mézes birsalmaszeleteket, és elosztjuk rajta a tejfölös hagymaragut.
  9. A körethez a megmosott, szárazra törölt krumplit és batátát vastag hasábokra vágjuk, ezeket is szárazra töröljük, fokhagyma granulátummal fűszerezzük, meglocsoljuk az olajjal, és alaposan összeforgatjuk. A köretet elrendezzük a hús mellett, és előmelegített sütőbe tolva megsütjük.
  10. A kész pirított zöldségeket megsózzuk, és egy-egy szelet birsalmás hússal együtt elosztjuk 4 tányéron. Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és kakukkfűágacskákkal díszítjük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül, majd grillezve sütés
sütési idő: kb. 20 perc + kb. 15 perc

Megjegyzés, tipp:
Nagyobb étkűek számára a fenti húsmennyiség csak 2 személyre elegendő, de a köretből ez esetben 1 kg helyett érdemes csak 70 dekát számolni.


  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése