2024. július 13.

Málnás mascarponehab

 

 


 
Ez a desszert elsősorban a maradékmentés szükségessége miatt született meg, a legutóbbi tortámhoz ui. túl sok málnapudingot sikerült főznöm – amibe menet közben véletlenül beleborult egy csomó cukor –, ill. a hűtőben lapuló kevéske friss málnát és a megmaradt mascarponét is muszáj volt felhasználnom. A meglévő puding ugyan süteménybe is kerülhetett volna, de semmi kedvem nem volt bekapcsolni a sütőt. Az aznapi hőségben végzett fárasztó kinti munkálatok után ui. inkább egy hűsítő poharas desszertre vágytam. Hogy az ezzel kapcsolatos agyalásra se kelljen energiát pazarolnom, a készítés mikéntjét tekintve ez az édesség eléggé hasonlít a málnás joghurtmousse tortámhoz. Az említett torta kapcsán annyira beleszerettem a díszítésre használt kis kuglófformákba, vagyis a vele készült zselédíszekbe, hogy ezúttal is ezt használtam a dekoráláshoz. A fagyott zselét viszont most nem vágtam ketté, hiszen egészben mutatósabb. Szerintem egyébként a zselédísz izgalmasabb „arcát” mutatja fagyosan vagy legalábbis félig fagyottan, ezért a fotók többsége még a dísznek ebben az állapotában készült. A látvány kedvéért azonban a bejegyzésbe mégis bekerültek azok a képek is, amelyeken jól nyomon követhető, hogy milyen az, amikor egyre jobban kienged a dísz – drámai a színhatás. :D
A kellemes levegőjű házban igazán jólesett ez a dekoratív, könnyed desszert. :)

 


Hozzávalók 4 személyre:

a málnapudinghoz:
12 dkg málnapüré
10 dkg cukor
1 tk. (5 g) étkezési kukoricakeményítő

a mascarponehabhoz:
a teljes adag málnapuding
15 dkg mascarpone
2,5 dl habtejszín

a málnazseléhez és a díszítéshez:
15 dkg málnapüré
1 ek. frissen facsart citromlé
1,5 dkg cukor
4 ek. bármilyen vajas kekszből nyert morzsa

elkészítés:
  1. A teljes adag málnát pürésítjük, majd kiveszünk belőle annyit, amennyi a málnapudinghoz kell, és csomómentesre keverjük a cukorral, a keményítővel. Kis-közepes lángon pudingot főzünk belőle. Néha megkeverve hagyjuk langyosra hűlni, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A málnazseléhez a zselatinlapokat néhány percre hideg vízbe áztatjuk. A többi málnapürét kis tejkiöntőbe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, és kis-közepes lángon 2-3 percig forraljuk. Alaposan elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinlapokat.
  3. A forró málnafőzetet elosztjuk 4 db szilikon minikuglóf formában, és tálcára rendezve mélyhűtőbe tesszük annyi időre, hogy megdermedjen.
  4. A mascarponehabhoz a hideg tejszínt a hideg mascarponéhoz öntjük, és kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a lehűtött málnapudingot, majd a málnás habot elosztjuk 4 üvegpohárban.
  5. A fagyott zselédíszeket kivesszük a szilikon formákból, a málnás mousse-ra helyezzük, és körben megszórjuk kekszmorzsával.
Megjegyzés, tipp:
Miután a zselédíszt rátettük a krémre, érdemes megvárni, hogy kiengedjen, és csak ezután szórjuk köré a kekszmorzsát, hogy az kínáláskor ropogós legyen. (Én csak a fotó kedvéért szórtam rá hamarabb.)

 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése