Ez a recept annyira friss, hogy ma ebédre készült, ráadásul nem is terveztem, hogy lefotózom. :D A hirtelenjében jött fényképezés annak köszönhető, hogy kóstolás után a receptet mindenképp érdemesnek tartottam megosztani a blogon. Tiszta szerencse, hogy a borús idő ellenére is beszűrődött annyi fény, hogy meg tudtam örökíteni, és mivel a reggeli órákban készült, így gyorsan-frissen ki is tudtam szerkácsolni a képeket.
Nevezhetném hamis bolognainak is ezt a ragut, ahogyan a vegánok szokták, de szerintem félrevezető lenne, mert bár az íze arra emlékeztet, mégsem hasonlítható a darált hússal készült testvéréhez. Sőt, őszintén szólva, én értelmetlennek tartom a hússal készült ételeket a hús nélküli változatukkal összevetni. Viszont tény, hogy hasonlítgatás nélkül is nagyon finomak és táplálóak húsmentesen elkészítve is. ;)
Nevezhetném hamis bolognainak is ezt a ragut, ahogyan a vegánok szokták, de szerintem félrevezető lenne, mert bár az íze arra emlékeztet, mégsem hasonlítható a darált hússal készült testvéréhez. Sőt, őszintén szólva, én értelmetlennek tartom a hússal készült ételeket a hús nélküli változatukkal összevetni. Viszont tény, hogy hasonlítgatás nélkül is nagyon finomak és táplálóak húsmentesen elkészítve is. ;)
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg vöröslencse
2 vastagabb szál (kb. 20 dkg) sárgarépa
2 zellerszár
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darabolt paradicsomkonzerv
1 kis (70 g) sűrített paradicsomkonzerv
3 babérlevél
1 tk. szárított bazsalikom
1-2 tk. morzsolt oregánó
őrölt színes bors
só
3 ek. olívaolaj
kb. 2 dl víz
1 ek. agevészirup
friss bazsalikomlevélkék a tálaláshoz (elhagyható)
elkészítés:
- A felaprított vöröshagymát az olívaolajon, fedő alatt, kis lángon 8-10 perc alatt megdinszteljük.
- A sárgarépát és a zellert késes aprítóban ledaráljuk (vagy késsel finomra aprítjuk), és a szárított bazsalikommal együtt a dinsztelt hagymához adjuk. Közepes lángon, fedő alatt kb. 5 percig pirítjuk, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát, és azzal együtt is pároljuk még néhány percig.
- Hozzáöntjük az előzőleg alaposan átmosott lencsét (nem kell beáztatni), a paradicsomkonzervet, a sűrített paradicsomot, majd oregánóval, babérlevéllel, sóval, borssal fűszerezzük és a vízzel hígítjuk.
- Fedő alatt, néha megkeverve addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul (kb. 20 perc). Édesítjük, és ha szükséges, a felsorolt fűszerekkel utánaízesítjük.
- A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a lencseraguhoz keverjük. Aprított, friss bazsalikomlevéllel megszórva tálaljuk.
Hamarosan fogyózni kezdek, Jól jöhet egy fogásnak.
VálaszTörlésSzuper, örülök, ha fogyózós kajának választod. :)
Törlésén pontosan így csinálom a csicseriborsós ragut ... csak picit más fűszerekkel ... imádjuk :)
VálaszTörlésLátod, nincs új a nap alatt! :D Biztosan finom másfajta fűszerezéssel is. Sokféleképpen lehet ezt variálni. ;)
Törlés